POTPISIVANJE U TIRANI

U pripremi sporazum koji olakšava mobilnost stručnjaka unutar regije

27.09.2023. 13:42 / Izvor: Akta.ba
MEDICINSKE SESTRE

Riječ je o sporazumu kojim se olakšava mobilnost stručnjaka unutar regije automatskim priznavanjem stručnih kvalifikacija za medicinske sestre.

Vijeće ministara je jednoglasno utvrdilo i uputit će Predsjedništvu BiH Prijedlog osnova za zaključivanje Sporazuma o priznavanju profesionalnih kvalifikacija medicinskih sestara, veterinara, farmaceuta i primalja u kontekstu Srednjoeuropskog sporazuma o slobodnoj trgovini, i tekst ovog sporazuma, koji je predložilo Ministarstvo civilnih poslova. 

Za bh. potpisnika Sporazuma predložena je predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, a njegovo je potpisivanje planirano na Samitu Berlinskog procesa u Tirani, 16. oktobra 2023. godine.

Riječ je o sporazumu kojim se olakšava mobilnost stručnjaka unutar regije automatskim priznavanjem stručnih kvalifikacija za medicinske sestre, veterinare, farmaceute i primalje, čime se jača regionalna suradnja i daje poticaj ekonomskom razvitku zapadnog Balkana. 

Zaključivanje ovog sporazuma još je jedan korak naprijed u realizaciji obveza Bosne i Hercegovine u okviru zajedničkog regionalnog tržišta, sukladno politici proširenja i zahtjevima Europske unije, nakon što je ranije potpisan Sporazum о priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata. 

Potporom mobilnosti stručnjaka Bosna i Hercegovina dobiva priliku ostvariti napredak u oblasti zdravstva, veterine i farmacije, a od ranije i arhitekture, uz jačanje konkurencije u tim oblastima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti