Strateški cilj

Grad Mostar opredijeljen za energetski održiv razvoj na načelima energetske učinkovitosti

27.09.2023. 13:48 / Izvor: Fena
Mario Kordić

Grad Mostar opredijelio se za energetski održiv razvoj grada na načelima energetske učinkovitosti.

Grad Mostar opredijelio se za energetski održiv razvoj grada na načelima energetske učinkovitosti, održive gradnje i korištenja obnovljivih izvora energije, kazao je mostarski gradonačelnik Mario Kordić u svom obraćanju na "Sarajevskoj energetskoj i klimatskoj sedmici" (SECW 23) koja je počela u utorak u Sarajevu s ciljem ubrzavanja i usmjeravanja tranzicije energetike i ublažavanja klimatskih promjena

Gradska uprava i administrativne strukture Grada Mostara ključni su sudionici tranzicije jer kroz pravovremene, usmjerene i inovativne potpore i aktivnosti mogu potaknuti građane na aktivaciju, priopćeno je u srijedu iz Grada Mostara.

Kroz pravilno određivanje strateških ciljeva i planiranje razvoja grada, gradska uprava definira smjer i brzinu promjena, te istima koordinirano upravlja što omogućava stvarne i sustavne promjene, dodaje se.

Na tragu takve vizije u travnju 2023. godine od strane Gradskog vijeća Mostara službeno je usvojen Akcijski plan održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama Grada Mostara (SECAP) za razdoblje do 2030. godine.

"Grad Mostar odgovorno se opredijelio za energetski održiv razvoj grada na načelima energetske učinkovitosti, održive gradnje i korištenja obnovljivih izvora energije, te ubrzanog zajedničkog djelovanja usmjerenog na ublažavanje klimatskih promjena i jačanje lokalnih kapaciteta za prilagođavanje klimatskim promjenama", kazao je mostarski gradonačelnik Mario Kordić u svom obraćanju na SECW-u.

Dodao je da rješenja koja su potrebna uključuju ulaganja u lokalnu održivu energiju i stvaranje novih poslova koji će biti okosnica pokretanja svih drugih sektora i prave regeneracije gospodarstva i društva.

"Djelujući lokalno, možemo doprinijeti dobrobiti svojih građana i istovremeno podržati globalnu borbu protiv klimatskih promjena. Odlučnost grada u provedbi smjernica za energetsku tranziciju i povećanje korištenja sunčeve energije javno smo iskazali potpisivanjem Deklaracije o Dobroj energiji, te se time Grad Mostar obvezao na djelovanje i provedbu mjera u praksi kako bi zaista postao grad dobre energije", poručio je Kordić.

Ovaj međunarodni događaj organizira Gospodarska komora FBiH u suradnji s partnerima, a pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, potpredsjednika FBiH Igora Stojanovića, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Ministarstva gospodarstva KS, gradova Sarajevo i Mostar, te Brčko distrikta BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti