Dogovorena intenzivnija saradnja

U Banjaluci održan sastanak direktora poreskih administracija u BiH

27.09.2023. 14:10 / Izvor: Akta.ba
Direktori poreznih

Jedna od glavnih tema ovog sastanka bila su dosadašnja iskustva u primjeni Memoranduma o institucionalnoj saradnji.

Četiri poreske administracije u BiH - Poreska uprava Republike Srpske, Uprava za indirektno oporezivanje BiH, Porezna uprava Federacije BiH, kao i Poreska uprava Brčko distrikta BiH, nastaviće i u narednom periodu još intenzivniju saradnju i razmjenu podataka, sa ciljem povećanja nivoa poreske discipline, razotkrivanja poreskih utaja, ali i saradnju u oblasti edukacija.

Dogovoreno je to na sastanku koji je održan u prostorijama Poreske uprave Republike Srpske u Banjaluci, a kojem su pored domaćina sastanka, direktora Poreske uprave Republike Srpske Gorana Maričića, prisustvovali i Zoran Tegeltija, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Šerif Isović, direktor Porezne uprave FBiH, te Tatjana Mihajlović, direktorica Poreske uprave Brčko distrikta BiH.

Jedna od glavnih tema ovog sastanka bila su dosadašnja iskustva u primjeni Memoranduma o institucionalnoj saradnji, razmjeni i ustupanju podataka o poreskim obveznicima, koji su ove četiri poreske administracije potpisale 2016. godine. Takođe, na sastanku je naglašeno da u svijetu postoji opšti trend jačanja poreske transparentnosti kao načina borbe protiv poreske evazije i utaje poreza, te da već uspostavljena dobra praksa razmjene podataka sa poreskim jurisdikcijama drugih država, definisane Multilateralnom konvencijom o uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreskim stvarima (MAC), može biti od koristi i prilikom razmjene podataka između poreskih uprava u BiH.

Isto tako, jedan od zaključaka ovog sastanka je da se saradnja i razmjena informacija između poreskih administracija u BiH odvija u skladu sa potpisanim memorandumom, te je naglašeno da je pitanje korištenja razmjenjenih podataka od krucijalne važnosti. Takođe, sagovornici su istakli da postojeću razmjenu treba dići na viši nivo, posebno po pitanju kvaliteta podataka, njihove bezbjednosti i praktične upotrebe razmjenjenih podataka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti