Tehnologija koja se brzo razvija

Počela druga IDT konferencija: Prezentacija inovativnog pristupa digitalnoj transformaciji

28.09.2023. 11:31 / Izvor: Akta.ba
idt

Drugo izdanja IDT konferencije koja donosi revolucionarna rješenja i inovativne pristupe digitalnoj transoframaciji počelo je danas u Sarajevu.

Drugo izdanja IDT konferencije koja donosi revolucionarna rješenja i inovativne pristupe digitalnoj transformaciji u svim industrijama počelo je danas u Sarajevu. Održava se u hotelu Hills, a pod pokroviteljstvom Ambasade Kraljevine Holandije u BiH uz partnerstvo EBRD-a. 

Konferenciji su otvorili organizatori konferencije Kemal Hadžić iz kompanije Key Consulting i Aldin Fajić iz kompanije IDEA Software te moderator Adi Softić iz ABSL-a.

Kemal Hadžić se na samom početku zahvalio učesnicima na dolasku i pozvao ih da razmjene iskustva.

"Svrha konferencije je da okupimo biznis i tehnološke kompanije kako bi se povezale te dvije strane. Promjene se stalno dešavanju, a da bi kompanije bile uspješne moramo razmišljati kako da njima upravljamo na drugačiji način", istakao je Kemal Hadžić.

"Cilj konferencije je da potakne na razmišljanje o digitalnoj transformaciji", rekao je Aldin Fajić i dodao:

"Digitalna transformacija zalazi u sve sfere našeg poslovanja. Uradimo zajedno korake koji vode ka transformaciji".

Konferenciju je svečano otvorio Henk van den Dool ambasador kraljevine Nizozemske u BiH.

"Pred nama su globalni izazovi budućnosti. Digitalizacija mijenja naše poslovanje i stvarnost. Ključ uspjeha su inovacije. BiH je nužna digitalizacija i na putu ka pridruživanju EU. Sretan sam vidjeti danas mnogo eksperata ovdje. Želim vam svima produktivan dan i proglašavam ovu konferenciju otvorenom", kazao je ambasador kraljevine Nizozemske u BiH.

ambasador

Svoje iskustvo  o digitalnoj transformaciji podijelila je i profesorica Amila Pilav-Velić sa Ekonomskog fakulteta Sarajevo.

"Mislim da je jako važno govoriti o onome što su stvarni procesi koji se dešavaju u kompanijama. Mi smo još uvijek u nekoj vrsti digitalne tranzicije u kojoj se krećemo. Ono što je važno naglasiti jeste i da kompanije često podcjenjuju koliko je znanja i vještina trebalo u industriji da bi uspješno transformisali svoje poslovanje", kazala je prof. Velić i dodala:

"Ne postoji nijedna tehnologija u historiji koja se brže razvijala od digitalnih tehnologije."

Istraživanja pokazuju da će najmanje 40% biznisa nestati u narednih 10 godina ako ne shvate kako svoje poslovanje prilagoditi novim tehnologijama.

Na današnjoj konferenciji učesnici će govoriti upravo o tome kako da kompanije prilagode poslovanje digitalnim tehnologijama.

Cilj konferencije je prije svega da spoji stručnjake i predstavnike kompanija koje su u potrazi za inovativnim rješenjima i unapređenjem internih procesa, a sve u cilju povećanja performansi i dugoročne održivosti na tržištu koje se konstantno mijenja.

E.O.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti