Akcija Alterego I i II

Predložen pritvor za grupu koja je krivotvorila diplome, vozačke dozvole i certifikate

28.09.2023. 13:01 / Izvor: Akta.ba
krivotvorenje

Osumnjičeni su uhapšeni 26. septembra u koordiniranoj operativnoj akciji Alterego I i II.

Nakon akcije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Tužilaštvo Tuzlanskog kantona predložilo je jednomjesečni pritvor za pet uhapšenih osoba, koje su osumnjičene za nekoliko krivičnih djela, među kojima je i krivotvorenje isprava.

Naime, Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je sudiji za prethodni postupak Kantonalnog suda u Tuzli stavilo prijedlog za određivanje mjere jednomjesečnog pritvora za pet osoba, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa kritvotvorenjem isprava i drugim krivičnim djelima.

Kako je saopćeno iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, mjera pritvora je predložena za Mehu Milkunića (58) iz Kalesije, Milorada Popovića (52) iz Bijeljine, Nurdina Jahića (48) iz Tuzle, Branislava Cvjetkovića (49) iz Zvornika i Sadika Suljića (53) iz Sapne.

"Milkunić, koji je bio vođa grupe za organizirani kriminal, je uz spomenuta krivična djela osumnjičen i za krivotvorenje službene isprave i pripremanje krivičnog djela, Popović i za krivično djelo pripremanje krivičnog djela, a Cvjetković i Suljić i za krivično djelo krivotvorenje službene isprave Istraga je otvorena i protiv N.K (54) iz Tuzle zbog produženog krivičnog djela krivotvorenje isprave, ali je nakon ispitivanja osumnjičeni pušten da se brani sa slobode", naveli su z Tužilaštva TK.

Kako su preizirali, Milkunić je osumnjičen da je u periodu od polovine 2019. do kraja septembra 2023. godine na području Tuzlanskog kantona i Republike Srpske rukovodio grupom za organizirani kriminal, u kojoj su bili i ostali osumnjičeni sa različitim ulogama, radi izrade i nabavke lažnih javnih isprava većem broju osoba s ciljem da se upotrebljavaju kao prave, a kako bi za sebe i članove grupe sticao protivpravnu imovinsku korist.

"Tako su u spomenutom periodu izradili i nabavili različite krivotvorene javne isprave: uvjerenja o nekažnjavanju, diplome srednjih škola, certifikate o poznavanju stranih jezika, ljekarska uvjerenja, vozačke dozvole, pečate ulaza i izlaza u putnim ispravama i druge javne isprave i na taj način pribavili veću protivpravnu imovinsku korist za sebe", naveli su iz Tužilaštva TK.

Osumnjičeni su uhapšeni 26. septembra u koordiniranoj operativnoj akciji Alterego I i II, koju su proveli policijski službenici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA), uz saradnju sa MUP-om TK i MUP-om RS-a.

Izvršeni su pretresi na više lokacija na području Tuzlanskog kantona i Republike Srpske po nalogu Tužilaštva Tuzlanskog kantona i Republičkog javnog tužilaštva RS, uz naredbu Kantonalnog suda u Tuzli.

Pretresima i operativnoj akciji su prethodile provjere i istražne radnje koje su trajale duži period. Protiv njih je donesena naredba o provođenju istrage i ispitani su u Tužilaštvu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti