MINISTARSTVO PRIVREDE KS

Objavljen javni poziv za promociju i očuvanje starih i tradicionalnih zanata u KS

28.09.2023. 14:47 / Izvor: Akta.ba
poziv

Ukupan planirani iznos sredstava za finansiranje/sufinansiranje projekata po Programu je 500.000,00 KM.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je objavilo javni poziv za dostavljanja prijave za finansiranje/sufinansiranje projekata u cilju očuvanja tradicionalnih i starih zanata u Kantonu Sarajevo za 2023. godinu.

Ukupan planirani iznos sredstava za finansiranje/sufinansiranje projekata po Programu je 500.000,00 KM, a ova finansijska sredstva utvrđena su u Budžetu Kantona Sarajevo za 2023. godinu, na poziciji "Podrška očuvanju starih i tradicionalnih zanata".

Programom je obuhvaćeno 67 tradicionalnih i starih zanata koji mogu aplicirati sa projektima nabavke mašina, uređaja i alata, unutrašnjeg uređenja poslovnog prostora, nabavke repromaterijala i nabavke u oblasti prevoza putnika zaprežnim vozilima.

"Donošenjem navedenog Programa cilj nam je očuvati tradicionalne i stare zanate koji neupitno predstavljaju važan dio našeg kulturnog naslijeđa i identiteta. Na taj način ćemo sačuvati našu bogatu kulturnu baštinu koja se prenosi sa generacije na generaciju. Želimo stvoriti ambijent u kojem će zanatlije, koje su godinama usavršavali i vještine, sada prenijeti svoja znanja i iskustva na nove generacije", istakao je ranije ministar privrede Zlatko Mijatović.

Svaki od tradicionalnih zanata specifičan je na svoj način, ima jedinstvenu priču, dizajn i tehniku.

Ovim programom se želi očuvati  raznolikost kreativnih izraza i tradicije što pruža, između ostalog i  autentično iskustvo u turističkoj ponudi Sarajeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti