15 proizvoda

Vlada FBiH proširila je listu proizvoda na koje se ograničava marža: Može li se uštedjeti?

29.09.2023. 07:44 / Izvor: N1
Prodavnica

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine proširila je listu proizvoda na koje se ograničava marža, sa devet na 15 proizvoda.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine proširila je listu proizvoda na koje se ograničava marža, sa devet na 15 proizvoda. Riječ je o osnovnim životnim namirnicama. U praksi to znači da će cijene pojedinih proizvoda ostati na nivou najnižih iz aprila i maja ove godine, kada su federalni inspektori provjeravali tržište.

Ograničava se cijena pasterizovanog mlijeka od 2,8% mliječne masti, isključivo ako je bez čepa. Riža, samo dugo zrno u pakovanju od 800 grama. Na spisku su i brašno tip 500, hljeb polubijeli pšenični od 400 i više grama. Danas iz Vlade samo saopštenje, oglasili su se krajem avgusta kada su uveli prvu mjeru.

Amir Hasičević, ministar trgovine FBiH 31. avgust je kazao:

“Što se tiče ovih visina marži, april i maj su bili period kad smo kontrolisali cijene u praksi i zauzeli smo se da uzmemo neke donje marže koje su već primjenjene i da ih primijenimo u ovoj odluci”.

Nakon niza poskupljenja vijest o ograničavanju marže građane nije mnogo obradovala. Posebno zato što nije posve jasno kolike će cijene biti kada ove mjere stupe na snagu. Ipak kažu, bitno je da se nešto poduzme, a kada je rast cijena u pitanju.

“Skupo je, a nizak je standard života, trebalo bi nešto da se mijenja. So dugo traje za jedni porodicu u domaćinstvu. Ne troši se svaki dan kao paradajz, kao hljeb, krastavac, kupus, hljeb, Svo povrće, to se svaki dan troši”, samo su neki od komentara građana.

Dva su pitanja, da li se zaista može uštedjeti na ovaj način, te da li će sekundarni proizvodi, u restroranima, pekarama pojeftiniti ukoliko dođe do pojeftinjenja.

Sanel Halilbegović, profesor ekonomije je kazao:

“Nekih vidljivih benefita od takve mjere neće biti. Možete vi marže ograničavati koliko god želite. Ali je pitanje da li će ta ušteda dopre do onoga do koga treba da dopre”.

Cijenama se prvo pozabavio predsjednik Srbije koji je na press konferenciju došao sa korpom proizvoda. Potom je premijer Hrvatske vijesti predstavio kroz prezentaciju. Republika Srpska provodi kampanju “društveno odgovorno” od juna mjeseca”.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti