Počelo okupljanje

Protestni skup u Banjaluci: "Nemamo regresa, toplog obroka, zakinuti smo na svim nivoima"

29.09.2023. 12:17 / Izvor: N1
Bl1

Protest šest sindikalnih organizacija biće održan danas u Banjaluci.

Protest šest sindikalnih organizacija biće održan danas u Banjaluci. Okupljanje je počelo u 11 sati u Parku Mladen Stojanović, a u 12 će sindikalci i radnici u Policiji Republike Srpske, pravosuđu, zdravstvenom sistemu i javnoj upravi krenuti u šetnju od Parka Mladen Stojanović do Trga Krajine.

Jedan od napisa koji nose okupljeni kaže: “Ne dajte nam hljeba, vama više treba”.

“Naša prava su ugrožena, borimo se za depolitizaciju svih procesa u javnom sektoru. Nije borba samo za platu, nego za poštene uslove rada”, kazala je jedna od učesnica protesta.

“Baš vas briga što se narod buni, srca prazna džepovi puni”, piše također na jednom od transparenata.

“Svjesni smo društva u kojem živimo i uslova koje imamo, neravnomjerna raspodjela je u pitanju”, kazao je učesnik.

Jedan do ljekara bolnice u Doboju koji će također podržati današnji skup je kazao:

“Želimo plate gdje se može solidno živjeti. Nemamo regresa, toplog obroka, zakinuti smo na svim nivoima. Treba praviti preraspodjelu, da svi mogu živjeti normalno. Sad se uplaćuje, preskočeno je sigurno 4-5 godina. Radnicima se kada krenu u penziju uplaćuje parcijalno. U svemu smo zakinuti. Bolnica ima kuhinju za pacijente, hrane nemamo. Novac nikad nismo dobili. Regres, topli obrok”, dodao je.

Sindikalci će u šetnji proći kraj zgrade Vlade, Narodne Skupštine i Palate Republike Srpske sve zbog nezadovoljstva radom kabineta premijera Radovana Viškovića.

Zbog toga su, već u najavi protesta, isticali kako ne isključuju niti mogućnost da će jedan od zahtjeva biti njegov odlazak sa čela Vlade.

„Svi mi znamo u kakvoj državi živimo i da će biti pritisaka, ali ćemo reagovati na pritiske na svakog radnika od strane njihovih direktora. Članovi pet sindikata će se okupiti ispred te institucije i poslati poruku šta mislimo o njemu”, rekao je ranije predsjednik Sindikata uprave Božo Marić.

Razlog za današnji protest je neispunjenje obaveza o povećanju plata za dodatnih 100 maraka, što je proizilazilo iz Sporazuma o povećanju plata kojeg su sindikati potpisali prošle godine, a sve po prethodnom dogovoru sa Miloradom Dodikom.

Na njihove najave i zahtjeve vlast odgovara da prostora za povećanje plata u javnoj kasi nema. I iako još juče na najave protesta Kabinet Radovana Viškovića odgovara sa dužim saopštenjem u kojem se nabrajaju sve mjere koje je Vlada preduzela od kad je on na njenom čelu, i iako se ponovo konstatuje “istorijski nisko zaduženje Republike Srpske”, prije samo četiri dana Republika Srpska se zadužila po 15. put ove godine.

Protest su prvi najavili Sindikat uprave, Sindikat radnika unutrašnjih poslova, Strukovni sindikat doktora medicine, Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara, Samostalni sindikat radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti na Saboru koji je održan početkom mjeseca, da bi im se naknadno pridružio i Sindikat pravosuđa Republike Srpske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti