OBJAVLJEN TENDER

Traži se firma za uklanjanje piralena u banjalučkoj poslovnoj zoni

29.09.2023. 13:13 / Izvor: Akta.ba
PIRALEN

Foto: Agencije

Plan je da ovaj posao traje godinu dana i obuhvata tri faze.

Poslovna zona Banjaluka raspisala je tender vrijedan 490.000 maraka za remedijaciju zemljišta zagađenog piralenom u svom krugu koji je nekad bio dio preduzeća Incel.

Plan je da ovaj posao traje godinu dana i obuhvata tri faze.

Prva se odnosi na pripremu, izradu plana bezbjednosti i zdravlja na radu, plan sanacije lokacije i pribavljanje potrebnih dozvola od resornog ministarstva.

Rok budućem izvođaču za ove poslove je šest mjeseci od zaključenja ugovora.

U drugoj fazi će se izvoditi radovi, odnosno iskopavati i odlagati zemlja i građevinski otpad, a sve bi po procjenama trebalo trajati pet mjeseci. U završnoj fazi će se raditi na zatrpavanju.

"U skladu sa projektom izabrani ponuđač će iskopati kontaminirano zemljište i kamen koji sadrže opasne supstance, u količini od 115 metara kubnih odnosno 184 tone i isti transportovati u bilo koje licencirano postrojenje za tretman HV u inostranstvu", navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Inače, zainteresovane firme ponude mogu dostaviti do 18. oktobra.

Za projekat remedijacije zemljišta zagađenog piralenom "Poslovna zona" je od Centra za međunarodnu saradnju i razvoj (CMSR) iz Slovenije dobila 101.000 eura, a od Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske još 200.000 KM.

Podsjećamo, afera oko piralena u Poslovnoj zoni "Incel" počela je 2019. godine, kada je izbio požar zbog koga je planulo i otrovno ulje piralen.

Tada su nadležni započeli niz aktivnosti na uzimanju uzoraka radi utvrđivanja stepena kontaminacije zemljišta, a sve to u okviru projekta "Ekološki prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama u industrijskom sektoru upravljanja otpadom - projekat remedijacije i rekultivacije na lokaciji 'Incel" uz finansijsku podršku UNDP-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti