KRIZA DRMA TEKSTILNU INDUSTRIJU

Zatvoren još jedan veliki industrijski pogon u BiH, bez posla ostalo još 70 radnika

30.09.2023. 08:36 / Izvor: Večernji List
globus konfekcija

Globalna ekonomska kriza posebno je pogodila tekstilnu industriju, koja i na evropskom tržištu bilježili stalan pad prodaje.

Globalna ekonomska kriza posebno je pogodila tekstilnu industriju, koja i na evropskom tržištu bilježili stalan pad prodaje. Ta se kriza posebno odrazila na Bosnu i Hercegovinu, te su mnogi proizvodni pogoni i u našoj zemlji posljednjih mjeseci zatvoreni.

Nažalost, pogonima Preventa, Alme Rasa i drugih proizvođača tekstila u nekoliko gradova i općina u BiH pridružila se i Globus-konfekcija d. d. iz Kiseljaka, koja je također nedavno ugasila proizvodnju.

Tu je informaciju za Večernji list potvrdila direktorica Michaela Puljić, poduzetnica koja je na čelu Globus-konfekcije Kiseljak posljednjih 20 godina.

"Istina je da smo zaustavili proizvodnju. Na to su nas primorala kretanja na globalnom tržištu, ali i potezi našeg partnera iz Njemačke koji nam je od maja obustavio sva plaćanja. Vjerujte da mi je sve to jako teško palo, kao i radnicama, ali u ovom trenutku ne vidim drugog rješenja osim zatvoriti pogon", kazala je.

"Posljednjih mjeseci pokušavala sam pronaći nove partnere, ali to je, kada je u pitanju BiH, jako teško jer ulagači traže sigurnost i između zemalja članica Evropske unije i onih koje to nisu biraju ulagati u prostor EU-a, gdje im je sve znatno lakše, nema carina, a i sigurnost je puno veća", kazala je Puljić.

Globus-konfekcija nije obustavljala rad ni tokom pandemije COVID-19, a radnicama je i u tom vremenu redovno isplaćivana plaća. I ovog puta direktorica je odlučna u namjeri ispoštovati sve zakonske obveze prema radnicama, uključujući i isplatu otpremnine.

"Radnice će dobiti otpremninu u skladu sa Zakonom o radu FBiH. Kako bih ispoštovala radnike i njihova prava po pitanju otpremnine, pokrenut je postupak prodaje nekretnine poduzeća. Nikad u ovih 20 godina nije im kasnila plaća. Žao mi je, kao i njima, što sam prisiljena zatvoriti pogon, ali vjerujte sve sam pokušala da se to ne dogodi", kazala nam je Michaela Puljić, direktorica Globus-konfekcije d. d.

Uz dugogodišnju tradiciju proizvodnje, Globus-konfekcija d. d. mnogima će ostati u sjećanju po kvalitetu proizvoda. No, kvalitet očito više nije dovoljan, tržište je prema industriji tekstila nemilosrdno.

Cijenu, nažalost, uvijek plaćaju oni najslabiji, posebno oni kojima do mirovine ostaje još nekoliko godina te će im biti teže doći do novog zaposlenja. Za Kiseljak zatvaranje Globus-konfekcije d. d. ima dodatnu težinu jer je većina radnica iz ovog mjesta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti