TEŠKA SITUACIJA ZA PROIZVOĐAČE

Mljekari traže veće otkupne cijene svježeg sirovog mlijeka

02.10.2023. 12:41 / Izvor: Akta.ba
MLJEKARI

Dana 26.09.2023.godine u Prnjavoru održana je sjednica Upravnog Odbora Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske.

Dana 26.09.2023.godine u Prnjavoru održana je sjednica Upravnog Odbora Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske. Glavna teme sastanka su se odnosile
na aktuelnu situaciju u proizvodnji mlijeka, te pripreme za jesenju sjetvu.

Veći broj proizvođača je u teškoj situaciji, prouzrokovanom prije svega lošim vremenskim uslovima, značajnim povećanjem cijena jednog dijela inputa mljekarske proizvodnje, duplom proljećnom sjetvom, ali i zbog smanjenja otkupne cijene sirovog mlijeka.

"U zadnjih nekoliko mjeseci, što ste vjerujemo primjetili, došlo je do pada otkupa mlijeka za oko 50.000 l/dnevno. Veliki broj naših članova odustao je od nabavke junica kroz program Ministartva poljoprivrede R. Srpske, upravo zbog loših prognoza ekonomičnosti proizvodnje. Trenutna situacija opterećuje i naše i Vaše poslovanje. S toga Vas molimo za dobru volju i revidiranje otkupne cijene svježeg sirovog mlijeka, usklađivanje sa poskupljenjem inputa mljekarske proizvodnje, ali i cijenama mliječnih proizvoda u tržnim lancima. Zaista aktuelne cijene svježeg sirovog mlijeka nisu dovoljne da obezbijede stabilnu i održivu proizvodnju mlijeka, ali ni preradu i snabdijevanje domaćeg tržište kvalitetnim mliječnim prozvodima. Znamo i da se sirovom mlijeko uvozi", kazali su Udruženja proizvođača mlijeka u BiH.

Udruženje je više puta zahtjevalo da nadležni organi na nivou BiH  uvedu mjere zaštite domaće proizvodnje u oblasti Glave 04 - Mlijeko i mliječni proozvodi, Carinska Tarifa BiH.

"Uvijek smo dobijali odgovor da to nije moguće, da smo mi obavezni ovo ono (STO, SSP). A evo vidimo kako Poljska, Slovačka, Mađarska i Rumunija štite proizvodnju hrane za svoje stanovništvo iako su i članice i EU i STO", podsjetili su.

Smatraju da bi takve mjere zasigurno pomogle i njima, nadležnim organima, a prije svega građanima BiH. Međutim, nespremnost Vijeća Ministara da zaštiti domaću poljoprivrednu i prehrambenu proizvodnju smatradaju da je zaista akutna i na žalost problem koji je izgleda neriješiv.

"Značaj uvoznog za njih je neobjašnjiv. A sela stradaju, ostaju bez življa, gase se farme. Škola iz koje bi mogli nešto naučiti nam stiže iz Hrvatske, gdje se u zadnjih desetak godina proizvodnja mlijeka prepolovila, a Hrvatska je tek na nekih 50% samodovoljnosti. Svi su izgledi da će slično biti i ovdje, ukoliko se ne preduzmu zakonski propisane mjere zaštite domaće proizvodnje. A to znači i gubitak radnih mjesta u Vašim proizvodnjama. Znači manje prihode za državu. Znači dalji egzodus građana iz ove lijepe zemlje. Posebno je ovo bitno spomenuti u aktuelnim trenucima kada se govori o novom pristupu ulaska u EU i 4 kruga EU integracija. Za očekivati je da je za BiH vjerovatno namjenjen taj 4 krug, u kojem se može zadržati određeni trgovinski suverenitet. Zašto onda gubiti bespotrebno? Ovo je svakako pitanje o kojem možemo diskutovati opširnije, uz uključivanje svih relevantnih činilaca", zaključili su.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti