Revizorski izvještaj pokazao

Angažovanje fizičkih lica: Za obezbjeđenje hotela Maršal na Bjelašnici potrošeno 28.800 KM

03.10.2023. 12:21 / Izvor: Akta.ba
hotel maršal

Neto naknade po osnovu angažovanja fizičkih lica na ugovore o djelu za obezbjeđenje hotela "Maršal" na Bjelašnici u prošloj godini iznosile su 28.800 KM.

Neto naknade po osnovu angažovanja fizičkih lica na ugovore o djelu za obezbjeđenje hotela "Maršal" na Bjelašnici u prošloj godini iznosile su 28.800 KM, pokazala je revizija finansijskih izvještaja Općine Trnovo Ureda za reviziju institucija BiH

"Utvrdili smo da su se tokom cijelog posmatranog perioda (januar-decembar 2022. godine), za obezbjeđenje hotela "Maršal" Bjelašnica, zaključivali mjesečno ugovori o djelu sa tri fizička lica uz neto naknadu u iznosu od 800 KM po ugovoru", navode revizori. 

Naime, u cilju zaštite imovine Kantona Sarajevo, Ministarstvo privrede kantona Sarajevo je sa Općinom Trnovo zaključilo sporazum o finansiranju fizičkog obezbjeđenja i hitnih popravki objekta hotela "Maršal" Bjelašnica za 2022. godinu. Ovim sporazumom se Ministarstvo privrede obavezalo izvršiti refundaciju sredstava na ime ovih troškova na mjesečnom nivou, a Općina će za sve troškove dostaviti validnu finansijsku dokumentaciju (fakturu, ugovor, specifikacije, radni nalog i dr.), nakon čega će se vršiti plaćanje. 

Uvidom u dokumentaciju revizori su utvrdili da Općina dostavlja Ministarstvu zahtjev za refundaciju sredstava za ovu namjenu sa pregledom obračunatih naknada angažovanih lica (za novembar bruto 2.831,58 KM), nakon čega se Odlukom Ministarstva odobrava isplata sredstava iz Budžeta Kantona Sarajevo. 

Nije prezentirano obrazloženje zašto za nabavku ovih usluga nije proveden postupak javne nabavke. 

"Imajući u vidu naprijed navedeno, ne možemo potvrditi opravdanost zaključivanja ugovora o djelu za pružanje usluga obezbjeđenja hotela „Maršal“ Bjelašnica. Ugovoreni poslovi obavljali su se u kontinuitetu tokom cijele godine, i ne mogu se smatrati ugovorom o djelu koji se zaključuje za obavljanje konkretnog posla koji će trajati određeno vrijeme kojim se vršilac posla obavezuje obaviti određeni posao, kao što je izrada ili popravak neke stvari, izvršenje fizičkog ili umnog rada i sl., a naručitelj se obvezuje platiti mu za to naknadu", ističe se u izvještaju.

Shodno navedenom, revizori su dali preporuku da se ugovori o djelu zaključuju jednokratno za konkretne poslove, u skladu sa zakonskim propisima, te da se preispita opravdanost zaključivanja ugovora o djelu za pružanje usluga fizičke zaštite objekata. 

Podsjetimo, nekadašnji simbol Bjelašnice je zatvoren 2017. godine i godinama zjapi prazan dok se njegovo propadanje samo posmatra.

Hotel je u stopostotnom vlasništvu Kantona Sarajevo, a da bi se donijela odluka o njegovoj sanaciji ( ili prodaji ) ostalo je da se Kanton i Općina Trnovo dogovore o zemljištu na kojem je hotel.

Ranije je najavljivano da je prenos vlasništva prvi korak ka privatizaciji hotela i saniranju dugova. 

Ukupna porezna dugovanja hotela Maršal na kraju septembra 2023. godine iznose 464.418 KM. 

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti