Vakufska direkcija

Poduzeti zakonom predviđene radnje da bi se zaštitio objekt Hotela Palas u Banjoj Luci

04.10.2023. 08:02 / Izvor: Akta.ba
hotel palas

Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH pozvala je sve nadležne organe da poduzmu zakonom predviđene radnje da bi se zaštitio stari objekt Hotela Palas.

Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pozvala je sve nadležne organe da poduzmu zakonom predviđene radnje da bi se zaštitio stari objekt Hotela Palas, koji je izvorno vakufski, i da se ne bi narušio, a sve s ciljem zaštite restitucijskih prava na tom objektu.

"Putem medija je objavljena informacija da Skupština dioničara Preduzeća Palas Banja Luka planira kreditno zaduženje da bi započeli sa projektom izgradnje novog hotela Palas. Vakufska direkcija kao i ranije želi ukazati na nekoliko važnih činjenica i pozvati sve nadležne organe i ustanove da djeluju da bi se zaštitio izvorno vakufski objekt a to je stari hotel Palas koji je bio vakufski hotel i koji je izgrađen na mjestu Šehove ili Sijamske džamije", navodi se u saopštenju.

Kako podsjećaju iz Vakufske direkcije, Hotel Palas je građen u periodu od 1931. godine do 1933. godine. Godine 1948. je nacionaliziran.

"Dakle Hotel Palas je sve do nacionalizacije 1948. godine bio u vlasništvu i pod upravom vakufa. Nacionalizacija je izvršena na osnovu tadašnjeg zakona o nacionalizaciji privatnih privrednih preduzeća. Hotel Palas su, tadašnje vlasti, posmatrale kao privatno privredno preduzeće što je vidljivo iz Rješenja o nacionalizaciji i Rješenja o odbijanju žalbe Vakufskog mearifskog povjereništva u Banjoj Luci. U aprilu 1948. godine izvršeno je preuzimanje hotela Palas, od strane tadašnjeg rukovodstva vlasti", navodi se u saopštenju.

Dodaju da se, dakle „radi o nacionaliziranoj imovini i radi se o imovini koja je van pravnog prometa kako bi se zaštitila restitucijska prava izvornog vlasnika“.

"Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH donijela je 2002. godine Odluku o privremenoj listi nacionalnih spomenika u BiH. Tom odlukom je određeno da, do donošenja pojedinačnih odluka za svaki objekt, sva dobra upisana na Privremenu listu smatrat će se nacionalnim spomenikom i uživat će zaštitu propisanu Zakonom o sprovedbi odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika, uspostavljene prema Aneksu 8 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini", ističe se u saopštenju Vakufske direkcije.

Podsjećaju da, u skladu sa tom odlukom, Hotel Palas uživa sve mjere zaštite kao i da je nacionalni spomenik, što znači da se gradnjom ne smije narušiti ambijentalna cjelina.

"Da li su ispoštovani propisi i da li je, projekt koji se prezentira javnosti i koji će biti visok 100 metara, zadržao mjere zaštite ili nije na to treba da daju odgovor Ministarstvo prostornog uređenja RS, Zavod za zaštitu kulturno historijskog i prirodnog naslijeđa RS i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Iz skica, koje su vidljive u javnosti, jasno se vidi da se gradi moderan objekt i da nema nikakve niti kulturološke a niti ambijentalne veze sa hotelom Palas. Zbog toga pozivamo sve nadležne organe da poduzmu zakonom predviđene radnje da bi se zaštitio stari objekt Hotela Palas koji je izvorno vakufski i da se ne bi narušio a sve s ciljem zaštite naših restitucijskih prava na tom objektu", naglasili su iz Vakufske direkcije.

Posebno su pozvali „Ministarstvo prostornog uređenja RS kao nadležni organ za nacionalne spomenike, kao i Zavod za zaštitu kulturno historijskog i prirodnog naslijeđa RS da obustave svaki vid gradnje koji može narušiti i uništiti nacionalni spomenik BiH“.

"To je njihova zakonska obaveza, zaključuju u saopštenju", navodi MINA. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti