Počelo dvodnevno 9. Savjetovanje o energetici: Ovo nije samo još jedan događaj o energiji

05.10.2023. 11:51 / Izvor: Akta.ba
CETEOR

Pod sloganom "Not another energy event" danas je u Sarajevu otvoren dvodnevni tradicionalni događaj "Savjetovanje o energetici".

Pod sloganom "Not another energy event" danas je u Sarajevu otvoren dvodnevni tradicionalni događaj "Savjetovanje o energetici" koji konsultatska kuća CETEOR organizuje svake dvije godine i to od 2007. godine.

Ove godine 9. Savjetovanje o energetici održava se pod nazivom "Digitalna transformacija i cirkularna ekonomija za održivu budućnost na Zapadnom Balkanu".

Savjetovanje je otvorio moderator Haris Bilalović koji je u svom uvodnom izlaganju dao osnovne napomene inovativno-informativnog događaja, a koji je osmišljen kako bi stvorio sinergiju između profesionalaca održive energije, informacionanih tehnologija i održivosti.

Ovaj ekskluzivni događaj u organizaciji CEOTER-a donosi mnoge nove perspektive na energetsku industriju. Kako je istaknuto, digitalna transformacija energetskog sektora predstavlja ključnu komponentu u ostvarenju održive budućnosti. 

U tom smislu događaj je okupio osobe iz oblasti energetike, informacionih tehnologija, cirkularne ekonomije i održivosti, kako bi razmotrili najnovije trendove u digitalizaciji energetskog sektora i primjenu principa cirkularne ekonomije u kreiranju niskokarbonske budućnosti na Zapadnom Balkanu.

Savjetovanje će također ukazati na regulatorne i ekonomske izazove u primjeni digitalnih i cirkularnih rješenja u energetskom sektoru, kao i prilike za razvoj novih poslovnih modela i partnerstava u regionu.

 

suljić

Vedad Suljić

 

Direktor CETEOR-a Vedad Suljić osvrnuo se na komentare zašto jedna privatna firma organizuje jedan ovakav događaj, te istakao kako ne traže i nemaju pomoć države. 

"Razvijamo slobodnu diskusiju, hrabrimo i artikulišemo teme koje danas nisu dovoljno artikulisane. Trudimo se da uvodimo inovacije, te je ova konferencija organizovana sa minimalnom upotrebom papira i zato ovo nije "Not another energy event"", poručio je Suljić.

Svoje obraćanje je zaključio jednom japanskom izrekom "onegai shimasu" koja pozdravlja borce borilačkih vještina, a čija filozofska dubina ima tri značenja - poštovanje, značenje i konstantna težnja ka savršenstvu. 

"Zato vas pozdravljam jednom jednostavnom riječju "OS", poručio je Suljić.

U nastavku je jedan od glavnih govornika na konferenciji Dr. Roy Casagranda, priznati stručnjak za geopolitiku, održao ključno predavanje pod nazivom "Porijeklo energije."

Roy Casagranda

Casagranda, ugledni profesor iz Teksasa, SAD, obilježio je Savjetovanje kao događaj i učinio ga drugačijim te i on potvrdio zašto ovo nije "još jedan energetski događaj".

On je govorio o porijeklu energije, odakle dolaze i na poseban način povezao historiju, geopolitiku i energiju.

"Energija je sve i svijet se polako raspada zbog toga. Mi smo od energije napravili nešto što nisu samo laptopi i mobiteli, već nešto što se tiče evolucije", poručio je on.

Pametni gradovi

Jedna od tema 9. Savjetovanja o energetici fokusirat će se na presjek pametnih gradova i e-mobilnosti, razmatrajući kako uključivanje inteligentnih transportnih sistema u urbanističko planiranje može doprinijeti ciljevima održivosti.

Stoga je u okviru događaja organizovano predstavljanje više modela električnih vozila kao što su Škoda Enyaq i Volkswagen ID.3., a koje će učesnici Savjetovanja moći pogledati i upoznati se detaljno sa konceptom električnog vozila.

30 godina CETEOR-a

Inače, prošle godine je CETEOR obilježio 30 godina poslovanja, a njen osnivač profesor Aleksandar Knežević iduće godine obilježava čak 60 godina uspješnog rada.

KNEŽEVIĆ

Aleksandar Knežević

U svom pozdravnom govoru, podijelio je neke svoje energetske savjete i trikove. Poručio je da cijene energenata rastu, te da nema jeftine i skupe struje, već samo skupe i jako skupe.

"Država ne upravlja cijenama energije, već treba da upravlja troškovima energije. Nama ne treba energija, nama treba efekat energije koji se može postići sa organizacionim i tehničkim metodama. Slovenija, Hrvatska, Makedonija i Crna Gora imaju istu potrošnju energije, a Srbija troši dva puta više energije od ovih država. Bosna i Hercegovina, Ukrajina i Kazahstan su najveći rasipnici energije na svijetu", poručio je Knežević, dodajući da je užasnut novom energetskom strategijom koja se kroji samo za kapitaliste i nikako za građane.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti