Funkcioneri obavljaju više od jedne funkcije

TI BiH uputio inicijativu Vladi i Parlamentu FBiH za donošenje dva antikorupcijska zakona

06.10.2023. 11:57 / Izvor: Fena
TI

TI BiH uputio je zvaničnu inicijativu Predstavničkom doma Parlamenta Federacije BiH za donošenje novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Transparecy International BiH (TI BiH) uputio je zvaničnu inicijativu Predstavničkom doma Parlamenta Federacije BiH za donošenje novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa, kao i Zakona o zaštiti prijavilaca korupcije, a prema poslovniku taj dom se mora izjasniti o inicijativi u narednih 30 dana.

Također, TI BiH je uputio i ponovljenu inicijativu u kabinet premijera FBiH Nermina Nikšića jer se radi o dva važna antikorupcijska zakona iz 14 prioriteta EU koje je, kako navode, Vlada FBiH povukla iz procedure još u maju ove godine i nikada ih nije ponovo uputila u Parlament.   

Iz TI BiH podsjećaju da su još tada upozorili da su ti zakoni prošli određene procedure i usaglašavanja i da će se izgubiti značajno vrijeme koje će brojni funkcioneri iskoristiti da i dalje nesmetano budu u sukobu interesa, obavljaju višestruke funkcije i dodjeljuju javni novac i poslove sopstvenim privatnim preduzećima i udruženjima.

Poručuju da su neusvajanje tih zakona, kao i brojna imenovanja koje je nedavno izvršila Vlada FBiH gdje su osobe koje su direktno u sukobu interesa postavljene na značajne funkcije, suprotni deklarativnom opredjeljenju Vlade za ispunjavanje uslova iz 14 prioriteta.

"To je posebno otvoreno izraženo u slučaju imenovanja sina ministra unutrašnjih poslova FBiH Rame Isaka za direktora javne ustanove, kao i kod dodjele važnih poslova porodičnoj firmi ovog ministra od strane pojedinih javnih preduzeća. Ovakvi potezi pokazali su da vlast očigledno nema namjeru da u skorije vrijeme adekvatno reguliše ovu oblast, pa TI BiH očekuje da o svemu čuje zvanično obrazloženje", navodi TI BiH u saopćenju za javnost.   

Takođet, podsjećaju da se navršava punih 10 godina kako u tom entitetu ne postoji nadležno tijelo kojem se mogu prijaviti slučajevi sukoba interesa, a da brojne institucije potpuno ignorišu postojanje tog zakona prilikom imenovanja ili dodjele budžetskih sredstva organizacijama i privatnim firmama koje vode javni funkcioneri.

Prema posljednjim podacima TI BiH, 241 funkcioner u FBiH obavlja više od jedne funkcije u javnim preduzećima i javnim ustanovama a brojni imaju i dodatne angažmane u neprofitnim organizacijama koje se finansiraju iz budžeta, saopćeno je iz TI BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti