Potpisan sporazum

Uz oktobarsku penziju penzioneri će dobiti i pomoć Vlade TK u iznosu od 100 KM

06.10.2023. 13:19 / Izvor: Fena
Sporazum TK

Sporazum je uvod za isplatu obećane pomoći, u iznosu od 100 KM, Vlade TK penzionerima.

Ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona Fadil Alić i direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Halil Subašić danas su potpisali Sporazum o načinu isplate jednokratne pomoći penzionerima sa područja TK.

Sporazum je uvod za isplatu obećane pomoći, u iznosu od 100 KM, Vlade TK penzionerima koji primaju lične ili porodične penzije i čija ukupna penzijska primanja ne prelaze iznos od 538,27 KM. Isplata se očekuje uz oktobarske penzije.

"Novitet ove godine jeste da će pomoć ove godine, uz penzionere sa najnižim primanjima dobiti i penzioneri, korisnici takozvane srazmjerne penzije. To su penzioneri koji penziju primaju iz više izvora, a ukupna primanja ne prelaze iznos najniže penzije u FBiH", pojasnio je ministar Alić.

Ukoliko bi se desilo, dodao je, da imaju više penzionera, nego što su predvidjeli sredstava u ovom momentu, predvidjeli su i da potpišu aneks današnjeg ugovora i da osiguraju sredstva kako bi svi koji ostvare ovo prave i dobili pomoć Vlade TK.

Sporazum reguliše međusobna prava i obaveze Vlade TK i Zavoda u pogledu implementacije oko 3,7 miliona KM, koliko je Vlada TK osigurala za ovu namjenu.

U tom smislu je Subašić kazao da su izdvojena značajna sredstva kako bi se penzionerima osigurao određeni jednokratni novčani iznos koji će im sigurno koristiti, saopćeno je iz Vlade TK.

"Mi ćemo ove sporazume proslijediti u dalju proceduru našem resornom federalnom ministarstvu, Federalnom ministarstvu finansija, a Vlada FBiH bi nakon toga trebala dati saglasnost, a sredstva ćemo realizovati uz isplatu oktobarskih penzija", kazao je danas direktor Subašić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti