Brčko distrikt

Za Program samozapošljavanja 534 hiljade KM

06.10.2023. 15:11 / Izvor: Fena
Brčko

Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH raspisao je Javni poziv za prijavu po Programu samozapošljavanja za 2023. godinu.

Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH raspisao je Javni poziv za prijavu po Programu samozapošljavanja za 2023. godinu za čiju je realizaciju izdvojeno skoro 534.000 KM.

Svrha Javnog poziva za samozapošljavanje u privredi jeste doprinos privrednom razvitku Distrikta kroz stvaranje uvjeta za samozapošljavanje i podizanje poduzetničkog duha, a mogu se prijaviti osobe koje se nalaze na evidenciji Zavoda, koji su tražioci posla, te osobe koje su tijekom prošle godine započele djelatnost.

"Pored navedenih uvjeta, osobe moraju imati prijavljeno prebivalište na području Brčko distrikta najkraće od 31.12.2019. godine, te da pokrećU djelatnost iz oblasti proizvodnje, zanatstva i usluga, osim trgovine i ugostiteljstva", kazala je Tamara Duvnjak Mitrović, ravnateljica Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta.

Od ukupnih 533.786 KM, 90 posto sredstava su namjenjena za aplikante koji su se prijavili na javni poziv, a nalaze se na evidenciji nezaposlenih, dok 10 posto ide za osobe koje su tijekom tekuće godine započeli djelatnost.

"Po završetku Javnog poziva Odjel za privredni razvoj, sport i kulturu organizirat će obuke koje su obavezne za sve aplikante, osim onih koju su prethodnih godina već sudjelovali na obukama po ovom Programu samozapošljavanja, a one će trajati devet dana, odnosno tri modula po tri dana", dodala je Duvnjak Mitrović.

Po njenim riječima sredstva po ovom programu korisnicima mogu biti odobrena za nabavku opreme u 100 postotnom iznosu od odobrenog, za troškove zakupa i uređenja poslovnog prostora u iznosi koji ne prelazi 30 posto, za nabavku repromaterijala u iznosu koji ne prelazi 30 posto, te nabavku sitnog alata, certificiranje i slično, u iznosu koji ne prelazi 40 posto od ukupno odobrenog iznosa.

Javni poziv za samozapošljavanje u privredi ostaje otvoren do 18. listopada, a osobe koje ostvare pravo za dobivanje novčanih sredstava, isplatu mogu očekivati nakon potpisivanja ugovora i to 30 posto u vidu avansa, a ostatak se raspoređuje u odnosu na dinamiku koja je opisana u samom biznis planu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti