Veliki broj izlagača

Na Hercegovačkim plodovima Mediterana u Stocu proizvodi od šipka, smokve i masline

07.10.2023. 08:52 / Izvor: Federalna.ba
fd sajam

Dvodnevna manifestacija Hercegovački plodovi Mediterana, koja se održava u Stocu, okupila je ponovo veliki broj izlagača iz cijele BiH.

Dvodnevna manifestacija Hercegovački plodovi Mediterana, koja se održava u Stocu, okupila je ponovo veliki broj izlagača iz cijele BiH. Ova manifestacija se već 15. godinu održava, a fokus je na proizvodima od šipka, smokve i masline. Radi se o dugogodišnjoj ideji nastavka poticanja sadnje mediteranskih kultura započetih 1840. godine, kazali su organizatori.

Stotinjak je izlagača sa raznovrsnim prirodnim pripravcima na ovogodišnjem sajmu Hercegovački plodovi Meditrana u Stocu. Sajam im je, kažu, prilika da svoje proizvode predstave široj publici, upoznaju sa ostalim izlagačima, razmijene iskustva i usput zarade.

Najboljim izlagačima pripremljeni su i prigodni pokloni, poručili su organizatori. Dodaju da u prilog kvalitete ove manifestacije govore i brojni izlagači koji se svake godine vraćaju.

"Imamo tu zavidan broj izlagača što su već 15 godina sa nama. Ne bi bili tu sigurno da nismo zavrijedili to nekakvo njihovo poštovanje. Ovo je jedan poticaj, jedno guranje ljudi da nešto od svojih ruka naprave“, kaže Zoran Raič, predsjednik Udruge HPM.

Sajam je dao i veliki doprinos razvoju agroturizma u Stocu s akcentom na smokvu, šipak i maslinu.

"Popularizacija svega toga je doprinijela da mi danas imamo i gotove proizvode od ovih poljoprivrednih kultura - da danas imamo brendirano ulje, da danas imamo brendirane sokove od šipka i sve one prerađevine od smokve", ističe gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković (HDZ BiH).

Zaslugama ovog sajma u Stocu je 2014. godine otvorena i prva uljara za maslinare iz cijele Hercegovine koji dođu ovdje kako bi preradili svoje proizvode.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti