Smanjena otkupna cijena

Proizvođači mlijeka na području opštine Sanski Most u velikim problemima

09.10.2023. 08:09 / Izvor: Nezavisne novine
Mlijeko

Proizvođači mlijeka na području općine Sanski Most suočavaju se sa velikim problemima koji su uzrokovani nizom faktora.

Proizvođači mlijeka na području općine Sanski Most suočavaju se sa velikim problemima koji su uzrokovani nizom faktora, a nedavno smanjenje otkupnih cijena za sirovo mlijeko dovelo ih je na rub opstanka.

Prema riječima Huseina Selimovića, predsjednika Saveza lokalnih udruženja poljoprivrednika u ovome gradu, pojedini otkupljivači smanjili su cijenu i za 30 feninga, tako da prosječna cijena za litar sirovog mliijeka iznosi oko 75 feninga.

"Imamo sada takvu situaciju da otkupljivači i prerađivači ostvaruju ekstraprofit na račun farmera, jer su ponudili nove niže cijene po principu uzmi ili ostavi. S druge strane, prodajna cijena u trgovinama nije se smanjila, tako da je računica jasna", kaže Selimović.

Prema njegovim riječima, farmeri su tako dovedeni na rub opstanka jer se cijene energenata, sirovina i repromaterijala nalaze u neprestanom porastu, a poticaji za poljoprivrednike, iako se na vrijeme isplaćuju, ne mogu kompenzovati sve gubitke u poljoprivrednoj proizvodnji. "Proizvodnja mlijeka već dugo bilježi konstantan pad, tako da je sa 6,5 miliona litara mlijeka, koliko su proizvodili sanski farmeri, sada umanjena za oko pola miliona. Problemi u poljoprivredi uzrokuju gašenje poljoprivrednih gazdinstava, a farmeri se u sve većem broju odlučuju na odlazak u inostranstvo i potragu za boljom egzistencijom", navodi Selimović.

Problemima u mljekarskoj proizvodnji ovdje nije kraj, pa se tako zbog izuzetno loših vremenskih prilika bilježi značajan pad u proizvodnji stočne hrane.

Prema riječima Enesa Tatarevića, koji je među većim poljoprivrednim proizvođačima na ovim prostorima, urod kukuruza je značajno podbacio.

"Početak ovogodišnje sjetve su obilježile poplave i kišne padavine, pa su prinosi ranih sorti kukuruza loši. Ovaj koji je kasnije zasijan solidno je rodio, ali je sada na udaru životinja. Pored divljih svinja, s kojima tradicionalno ratujemo, tu su sada i medvjedi koji su se zbog nedostatka hrane okomili na kukuruz. Od količine stočne hrane koja se proizvede, direktno zavisi mljekarska proizvodnja", kaže Tatarević.

Ovakva situacija, smatraju farmeri, crveno je svjetlo za uzbunu, prije svega nadležnih u Federaciji BiH, ali i Unsko-sanskom kantonu.

Kažu kako su sredstva koja su izdvojena i isplaćena za poljoprivredu u vidu poticaja pojele inflacija i poskupljenja, te da bi se morala hitno izdvojiti dodatna sredstva za spas poljoprivrede.

Ministar poljoprivrede u Vladi USK Adis Džanić ističe kako su tokom ove godine isplaćena rekordna sredstva od devet miliona u oblasti poljoprivrede.

"Svjesni smo i problema s kojima se suočavaju fameri, pa će Vlada na jednoj od narednih sjednica razmatrati mogućnost rebalansa budžeta, kako bi se osigurala dodatna sredstva za spas poljoprivrede", kazao je Džanić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti