Dodatno opterećenje

Dok se narod snalazi kako zna i umije stiže još jedno poskupljenje

09.10.2023. 08:21 / Izvor: N1
Novac

Kao da nije bilo dovoljno dosadašnjih poskupljenja, pa pred sami kraj ove kalendarske godine stiže još jedno.

Kao da nije bilo dovoljno dosadašnjih poskupljenja, pa pred sami kraj ove kalendarske godine stiže još jedno. Cijena prirodnog gasa biće skuplja za skoro 5%, ukoliko Vlada FBiH odobri zahtjev Energoinvesta. Dodatno je to opterećenje za nimalo finansijski rasterećene građane.

No, sreća je da će se sunčano i toplije vrijeme zadržati još malo, pa građani još uvijek ne moraju uključiti grijanje. Sa novom zimom, mogla bi stići i nova cijena plina. Ali ovo je samo kap u moru zabrinjavajuće visokih cijena životnih troškova, sa kojima se građani suočavaju:

”Ovo postaje, posebno za te starije, penzioneri, postaje nepodnošljivo. Tačno vidite sa ovim cijenama, nešto što je bilo 10 maraka, sada košta 20 maraka, to je za njihov standard i budžet jako mnogo”, kaže nam jedan građanin.

”Šta da vam kažem kad sve znate. Samo koriste priliku, poskupljuju, nisu imali osnova ni do sada ništa poskupiti, ali sve je poskupilo. Neko uzima dobru lovu, država porez, mi gubitnici i to je to”, govori drugi.

”Neka se narod snalazi”, još je jedan od odgovora.

Ali daleko snalažljiviji su oni koji jednim dopisom odluče da dižu cijene. Tako je Energoinvest Vladi FBiH uputio zahtjev, a javnost obavijestio da je na povećanje cijene prirodnog gasa uticao rast cijene naftnih derivata:

“Ukoliko Vlada FBiH odobri navedeni zahtjev, nova prodajna cijena prirodnog gasa prema distributeru Sarajevogas iznosiće 0,837 KM/m3 u odnosu na cijenu iz prethodnog kvartala koja je iznosila 0,797 KM/m3, i primjenjivaće se od 01.10.2023. godine”, piše u saopštenju Energoinvesta.

Kantonalni ministar Almir Bečarević smatra da je ovakav zahtjev potpuno neopravdan. Očekuje negativan odgovor Federalne vlade.

”Energoinvest je imao dobit više od 8 miliona KM na pola godine, imaju razliku u cijeni od 15 miliona maraka. Ovo povećanje, kada gledamo samo KS, gdje je povećanje od nekih 3 miliona maraka, što znači da Energoinvest to sve može apsorbovati kroz svoju razliku u cijeni, zašto to ne rade i zašto i dalje nastavljaju pljačkati građane KS na razlici u cijeni gasa, meni je poznato. Zato što jednostavno peglaju svoje poslovanje, jer drugih prihoda gotovo da i nemaju”, rekao je Bečarević.

Sa druge strane, pojedini stručnjaci smatraju da je povećanje cijene prirodnog gasa u zimskom periodu uobičajena pojava, zbog veće potrošnje.

”Što se tiče korekcije koja je najavljena od 5% to je nešto što se može smatrati prihvatljivim u odnosu na vrijednost dolara koja je obračunska valuta za vrijednost gasa koji se povlači iz Rusije, tako da mislim da se građani ne trebaju previše uzbuđivati, to je nešto što je standardno na početku svakog kvartala”, navodi ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Gorivo će pojeftiniti

Ali teško je prihvatiti dodatne troškove, kada se jedva preživljava i sa postojećim.

Trenutno, potrošačka korpa prelazi 3.300 KM. Sa mjerama koje bi pomogle građanima, trebalo se krenuti juče, poručuju iz Udruženja za zaštitu potrošača, ali umjesto toga, svjedočimo novim poskupljenjima.

”Mi imamo sada situaciju kad prosječna plaća od 1.200 maraka ne može prehraniti četvoročlanu obitelj gdje je iznos za hranu potreban 1.500 KM. Naši radnici sa prosječnim primanjima, jednostavno smo spali na razinu roba, ne možemo se ni prehraniti”, kaže Marin Bago, predsjednik Udruženja Futura.

Možda jedina dobra vijest za građane je pojeftinjenje goriva. Stručnjaci kažu da su se stekli uslovi za to, zbog pada cijene barela na svjetskom tržištu. Ipak, ne treba se nadati drastično nižim cijenama, jer toga barem za sada, neće biti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti