SLUŽBENO POTVRDIO

Mijatović optimističan: Od 1. januara Federacija će imati najveću minimalnu platu u regiji

10.10.2023. 15:36 / Izvor: Fena
mijatović

Federalni ministar razvoja Vojin Mijatović najavio je da će Federacija BiH od 1. januara 2024. godine imati najveću minimalnu platu u regiji.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović najavio je da će Federacija BiH od 1. januara 2024. godine imati najveću minimalnu platu u regiji.

On učestvuj na međunarodnoj konferenciji "CORE Days 2023: Growing Smart and Green - Local, Regional, European”, koja je u utorak otvorena u Kotoru.

"Službeno mogu sa ovog mjesta poslati poruku, a to je da od 1. januara 2024. godine Federacija BiH kreće sa primjenom velikog seta fiskalnih zakona. Imat ćemo najveću minimalnu platu u regiji u iznosu od 1.000 KM, imat ćemo najniže opterećenje na rad ili plaću u iznosu od 28 posto što će biti velika poruka domaćim i stranim investitorima, ali i svim ostalima u regiji da pokušamo stići taj standard kako bi postali vrlo atraktivni za strana ulaganja", rekao je na konferenciji Vojin Mijatović.

On smatra kako je predstavnicima jedinica lokalne samouprave nekada teško implementirati neke stvari koje se donose na većim razinama.

"Sve ono što je dobra praksa u jednoj državi, ponekad je to teško implementirati u drugoj državi, onda i te europske prakse je također nekada teško adaptirati na naše uvjete, ali to su realni izazovi koji nam za obavezu daju da spremni dočekamo budućnost", izjavio je federalni ministar te dodao kako je krajnji cilj svih država zapadnog Balkana ulazak u EU, iako se nekada nemaju pozitivna iskustva ili se iz Bruxellesa šalju „ne tako pozitivne poruke.”

Posebno je naglasio kako je za regiju bitna suradnja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti