saopćeno iz VMBiH

Krišto upoznala Delmasa s aktualnim pitanjima u vezi s europskim putem BiH

11.10.2023. 12:57 / Izvor: Akta.ba
krišto

Poželjevši dobrodošlicu Delmasu, Krišto je rekla da je Francuska veoma značajan partner za Bosnu i Hercegovinu.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto primila je danas u Sarajevu, u nastupni posjet, novoimenovanog veleposlanika Republike Francuske u BiH Francoisa Delmasa.

Poželjevši dobrodošlicu Delmasu, Krišto je rekla da je Francuska veoma značajan partner za Bosnu i Hercegovinu. Izrazila je zahvalnost na kontinuiranoj potpori Francuske europskom putu Bosne i Hercegovine te svesrdnoj pomoći našoj zemlji u svim oblastima. Istaknula je da su bilateralni odnosi dviju zemalja dobri, ali da postoji prostor za unapređenje, posebice gospodarske suradnje.

Krišto je upoznala Delmasa s aktualnim pitanjima u vezi s europskim  putem naše zemlje. Kazala je da se Bosna i Hercegovina nalazi u snažnom europskom i reformskom zamahu, ali da je najvažnija pretpostavka daljnje demokratizacije i napretka BiH uspješno okončanje izborne reforme. Dodala je da napredak uvelike ovisi o jačanju i unaprjeđenju međusobnog povjerenja, unutarnjem dijalogu i konsenzusu primarno legitimnih političkih predstavnika konstitutivnih naroda, posebno o najvažnijim unutarnjopolitičkim ciljevima u vezi s provedbom odluka Ustavnog suda BiH i presuda Europskog suda za ljudska prava, za što su potrebne ograničene izmjene Ustava BiH i izbornog zakonodavstva.

Krišto je novoimenovanom veleposlaniku Francuske poželjela ugodan boravak i uspješnu diplomatsku misiju u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz VMBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti