prioritet vlasti

Bradara i Skočibušić o kadrovskim i drugim preduvjetima za stabilno zdravstvo

12.10.2023. 08:10 / Izvor: Akta.ba
zdravstvo

Bradara je kazala kako je zdravstvena politika među prioritetima vlasti.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić posjetio je predsjednicu Federacije Bosne i Hercegovine Lidiju Bradaru u njenom uredu i razgovarao o organizacijskoj strukturi i redovitim djelatnostima Zavoda, kao i brojnim drugim aktualnim temama iz oblasti zdravstva.

Bradara je kazala kako je zdravstvena politika među prioritetima vlasti, ali i svih građana te nerijetko jedan od glavnih razloga odlaska stanovništva, saopćeno je iz ureda predsjednice FBi.

"Novac mora pratiti pacijenta. Zakonski okvir i nije loš, ali realizacija često nije zadovoljavajuća. Moramo više raditi na prevenciji, podizati svijest ljudi o važnosti pregleda koji prije svega može njima spasiti život, a ako gledamo s ove financijske strane, utjecat će i na rasterećenje zdravstvenog sustava", kazala je između ostaloga predsjednica Bradara.

Ravnatelj Skočibušić se složio kako za dobar zdravstveni sustav treba izdvojiti novac odnosno značajna financijska sredstva, no kazao je kako su ljudi, odnosno kadar, preduvjet svakog uspjeha pa i uspješnog zdravstvenog sustava. 

S tim u vezi, spomenuo je statistička istraživanja Zavoda. Jedno od istraživanja koje je u najavi odnosi se na starost medicinskog kadra kao i zastupljenost određenih specijalizacija. Podaci su ovo koji mogu pomoći u preventivnom djelovanju kako bi zdravstveni sustav ostao stabilan kad je riječ o kadru.

Spomenuo je i druge hvale vrijedne projekte poput otkrivanja slabovidosti kod djece, kao i uvođenju imunizacije protiv HPV virusa te dodao kako je naše društvo imalo dobru tradiciju kad je riječ o cijepljenju no da je u zadnje vrijeme dobro oslabila.

Predsjednica Bradara je prihvatila poziv za naredni tjedan na proslavu 100 godina institucionalnog javnog zdravstva u Bosni i Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti