Podaci nadležnih

Povećan broj migranata na području USK

12.10.2023. 13:45 / Izvor: Fena
MIGRANTI

Načelnik Sektora za operativnu podršku Službe za poslove sa strancima BiH Rade Kovač naglasio je važnost kontroliranja istočne granice.

Podaci nadležnih za upravljanje procesom migracija u Bosni i Hercegovini, kao i policijske aktivnosti i izvještaji potvrđuju ponovno višestruko povećanje broja migranata na području Unsko-sanskog kantona (USK), u odnosu na početak godine. Jasno je to izraženo i trenutnim brojem korisnika usluga dva prihvatna centra Lipa i Borići u Bihaću.

"U Lipi imamo negdje oko 950, dok je u centru Borići oko 260 registriranih migranata. Međutim, to nije potpuna brojka, s obzirom da možda i približan broj migranata boravi na teritoriji razgraničenja sa Republikom Hrvatskom i čeka prelazak na teritoriju Evropske unije. Evidentan je porast broja migranata u posljednjih nekoliko mjeseci", izjavio je glasnogovornik MUP-a Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedić.

Načelnik Sektora za operativnu podršku Službe za poslove sa strancima BiH Rade Kovač naglasio je važnost kontroliranja istočne granice, odnosno usporavanja ilegalnog ulaska u državu.

"To je u ovom momentu vrlo važno. Ukoliko budemo kontrolirali ili usporavali ulazak sa - istočne granice, možemo upravljati ovim procesom na pravi način. Ako to ne bude slučaj, bojim se da bismo mogli doći u situaciju u kojoj smo bili 2018. i 2019. godine. Čim se donekle zatvori ruta preko Rumunije ili Mađarske, aktivira  seova koja podrazumijeva prolazak kroz Bosnu i Hercegovinu", kazao je Kovač.

Nažalost, s povećanjem broja migranata, došlo je i do povećanja broja krivičnih djela u Unsko-sanskom kantonu.

"Zabrinjavajuće je što imamo određeni broj migranata, koji u posjedu imaju vatreno oružje. To je utvrđeno posljednjim koordiniranim policijskim akcijama. Dio tog oružja nabavili su od nesavjesnih građana BiH, koji zbog neke lične imovinske koristi ugrožavaju sigurnost, komšija, prijatelja, pa i svoje porodice. Moramo biti svjesni da među tim ljudima koji su u potrazi za boljim životom, ima i krimogenih lica koji su u bijegu od zakona, ili policijskih akcija i istraga", riječi su Šiljdedića.

Najveći broj ljudi koji u posljednje vrijeme pristižu, preteženo na područje grada Bihaća i općine Velika Kladuša su državljani Afganistana i Alžira, što potvrđuju i zvanične informacije međunarodnih organizacija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti