Obrazovanje odraslih

Privredna komora ZDK za deficitarna zanimanja obučava novih 35 nezaposlenih osoba sa biroa

12.10.2023. 14:43 / Izvor: Fena
ZDK

U toku je obuka 35 nezaposlenih u okviru Programa sufinansiranja obrazovanja odraslih za potrebe tržišta rada u ZDK-u za tekuću godinu.

U sklopu projekta Aktivne mjere zapošljavanja u Zeničko-dobojskom kantonu, finansiranog od Federalnog zavoda za zapošljavanje i Vlade ZDK-a, u toku je obuka 35 nezaposlenih u okviru Programa sufinansiranja obrazovanja odraslih za potrebe tržišta rada u ZDK-u za tekuću godinu.

Program, zajedno s četiri srednje stručne škole, u kojima se izvodila teorijska nastava, te 12 kompanija sa područja ZDK-a, realizira Privredna komora ZDK, koja je od 2018. godine po istom modelu obučila i za posao osposobila 150 nezaposlenih osoba sa evidencije Službe za zapošljavanje ZDK, koje su nakon obuke i dobile posao.

Predsjednica PKZDK Diana Babić podvukla je kako su izrađeni standardi za obuku za četiri zanimanja: CNC operatera, zavarivača, obrađivača plastike i šivača.

"Ono na što smo svi, kao akteri ovakve vrste projekata, ponosni da je jedino ovaj kanton uspio da dobije status kantona koji je došao do faze samoodrživosti ovih projekata. To znači da već dvije godine projekte ne finansiraju ino finansijeri".

Dakle, projekti su finansirani samo od strane Federalnog zavoda za zapošljavanje i Vlade ZDK, odnosno Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK- napomenula je Babić.

Pomoćnica ministra rada ZDK-a Vildana Kondić podvukla je kako spomenuti program podržavaju u kontinuitetu te da su ove godine, a u sklopu potpisanog Memoranduma o saradnji s PKZDK-a, izdvojili 55.000 KM za prekvalifikaciju “osoba koje se duži vremenski period nalaze u evidenciji Službe za zapošljavanje ZDK-a” te koje su kao takve bile prepoznate kao osobe s kvalifikacijama koje nisu zanimljive poslodavcima.

Federalni zavod za zapošljavanje, istakla je Dedić, zadovoljan je četverogodišnjom saradnjom s PKZDK, jer ovi projekti imaju uspješne rezultate. Federalni zavod je za ovogodišnji projekt izdvojio 35.000 KM.

"Prve je godine to bio pilot-program, gdje smo svi zajedno počeli prve korake. Evo nas, danas, nakon četiri godine imamo- već zadnje dvije, da se projekat pokazao kao nešto vrlo uspješno i samoodrživ je."

Federalni zavod, u okviru svoga budžeta, ima jednu poziciju gdje odvaja sredstva za ovakve namjene. Udruživanjem sredstava sa međunarodnim organizacijama i drugim nivoima vlasti provodimo dobre projekte i izuzetno smo ponosni na projekat s PKZDK-a i saradnjom sa Vladom ZDK i drugim nivoima vlasti.

Nadamo se da ćemo i iduće godine imati uspješnu saradnju - istakla je Dedić, koja je dodala kako se nada novim uspjesima.  

Sekretar PKZDK Nedžad Jusufhodžić napomenuo je kako je realizacija ovogodišnjeg projekta počela u maju mjesecu, a 35 nezaposlenih prošlo je dvosedmičnu teorijsku obuku i odradilo praksu u 12 kompanija na području ZDK-a.

"Kompanije, poslije izvjesnog vremena, procjenjuju da li te osobe zadovoljavaju njihove kriterije i zapošljavaju ih u ovom implementacijskom periodu. To je rok od minimalno četiri mjeseca, u kojem kandidati moraju biti uposleni u tim kompanijama", kazao je Jusufhodžić, koji je najavio da će kompletan prijekat biti okončan do 31. decembra ove godine.

Prethodnih je godina, ističe, problem bio s animiranjem kompanija za sudjelovanje u projektu, ali je veći problem ove godine “bio probuditi interes, odnosno zainteresovati nezaposlene osobe da pristupe ovom projektu”, jer su mnogi nezaposleni, kao i zaposleni, otišli u inostranstvo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti