ZAVRŠENE ISTRAŽNJE RADNJE

U požaru izgorjela arhiva Elektroprivrede RS, privremeno zaustavljeni sudski sporovi

12.10.2023. 15:05 / Izvor: Akta.ba
požar

Požar koji je izbio u zgradi Elektrokrajine napravio je značajnu štetu, ali na sreću nije bilo ljudskih žrtava.

Požar koji je izbio u zgradi Elektrokrajine, u kancelarijama Direkcije za tržišno i javno snabdijevanje napravio je značajnu  štetu, ali na sreću nije bilo ljudskih žrtava. Iako je u požaru izgorio veliki dio materijalne građe, nijedan predmet nije uništen jer MH „ERS“ posjeduje bazu podataka u koju je unesena i sačuvana sva dokumentacija, saopšteno je iz Elektroprivrede RS.

 

"S obzirom da su nadležni organi zaključno sa jučerašnjim danom završili istražne radnje, stvoreni su uslovi da Komisija formirana od Uprave MH "ERS" danas započene sa utvrđivanjem zatečenog stanja i sačini zapisnik. Nakon toga, uništena materijalna građa biće zamijenjena novom koja je arhivirana i našoj bazi podataka i u nadležnim sudovima, i nastavljeni svi pokrenuti procesi", navode.

Uzimajući u obzir nastale okolnosti, uputli su dopis postupajućim sudovima da odobre prekid svih parničnih postupaka pokrenutih od strane Direkcije za snabdijevsnje električnom energijom kupaca, kao tužioca, kao i da do daljnjeg obustave zakazivanje ročišta, određivanje novih rokova za postupanje i dostavljanje sudskih pismena do uspostavljanja procesa rada u novim prostrijama o čemu ćete blagovremeno biti obaviješteni.

Dodaju da se zahtjev odnosi samo na period do uspostavljanja procesa rada u novim prostorijama, o čemu će  blagovremeno biti obaviješteni, kako građani, tako i nadležne institucije.

"Obzirom da sudovi od MH "ERS" koji je u pomenutim sporovima tužilac vrlo često traže dodatne podneske i dokumentaciju sa kratkim rokom postupanja, pravovremeno smo se obratili istim kako MH  "Elektroprivreda Republike Srpske" ne bi imala dodatne materijalne troškove zbog kašnjenja koje su uzrokovale objektivne, nepredviđene okolnosti tj. požar. Većina sudskih procesa odnosi se na tužbe prema neplatišama električne energije i oni će biti nastavnjeni u najskorijem mogućem roku", navode.

Do ponovnog uspostavljanja rada, za potrebe Direkcije za tržišno i javno snabdijevanje MH "ERS" je obezbijedio zamjenske kancelarije u kojima će biti obavljani svi tekući poslovi.

Normalizaciju rada i svih procesa očekuju krajem sljedeće sedmice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti