RJEŠENJE NIKO NE NUDI

Mještani naselja kod Sarajeva 20 godina bez vode

14.10.2023. 08:42 / Izvor: N1
rječica

U 21. stoljeću, naselje Rječica udaljeno 10-ak kilometara od Sarajeva, nema redovitu opskbu vodom.

U 21. stoljeću, naselje Rječica udaljeno 10-ak kilometara od Sarajeva, nema redovitu opskbu vodom. Rješenje niko ne nudi, a građani kažu, izvjesna je samo voda iz cisterne.

Već 20 godina traje problem mještana naselja Rječica. Još čekaju priključenje na gradski vodovod, zbog čega nemaju vode. Neispunjenih obećanja naročito pred izbore zato imaju. Mještani Rječice kažu dolazili su političari skoro svih stranaka i obećavali rješavanje problema u ovom novogradskom naselju.

"Napuni se bazen 24 sata. Moj muz ode da vidi na preliv ima li vode ako ima pusti u tom dođu cisterne opet po jedna po dvije naspe se voda u bazen da bi malo i u brdo voda izasla gore ljudima kojima ne moze da izadje voda onda bude vode tri sata, četvrti ne može, nestane", kaže Hatidža Abazović, stanovnica Rječice.

U daleko težoj situaciji su građani kojima je kuća više udaljena od lokalnog puta. Bez vode su znali biti i duže od dvije sedmice. Iz vodovoda i kanalizacije bez odgovara na nase upite. Dodatni problem predstavlja i loš put i prijevoz. Grasovi autobusi  ne saobraćaju po nekoliko dana, a najviše trpe stari i bolesni građani.

"Gradski prijevoz imamo po dva tri dana ga nema, ne dolazi nikako ili na preskoke ima 10 12 kilometara do tramvaja da ide to je i narod ide pješke naročito nedjeljom drugim danima i tako kombi je uvijek u kvaru,nneki stari kombi nam posalju -novi nam uzmu / što se tiče ceste isto, negdje asfaltirali sve po dio dio asfaltiraju oni govore hoće ko sto su uvijek govorili sve će biti biće doćiće uradiće se i tako ali od toga nema ništa", kazao je Rasim Hasanović.

Iz GRAS-a kažu da je problem kvar na autobusu.

"Vozilo novo koje je bilo na tu liniju trenutno ima jedanveliki kvar pokusavamo iznaći rjesenja da se ta turbina koja je kvar na vozilu da se rijesi, imamo sada zamjensko vozilo kojie obavlja prijevoz na toj liniji ali vozilo je staro i cesto dolazi do kvarova zato dolazi do tih ispustanja redova voznje, uglavnom gledacemo u narednom periodu da to popravimo", kazao je Senad Mujagić, direktor GRAS-a.

Dio problema s prijevozom koji a egzistira od 2014 godine. riješen je tako što općina Novi grad izdvaja novac za autobus Centrotransa. On je namijenjen za prijevoz djece do škole.

"On je redovan što se toga tiče ali je on krcat djecom nedovoljno je minibusa za taj prijevoz on bude u jednom razredu ima preko 20 djece svi znamo kapacitet minibusa i taj jedan razred je dovoljan da napuni u potpunosti taj minibus", kaže Mersiha Bučo, MZ “Dobroševići”.

Ponižavajući uslovi za život u 21. vijeku u naselju koje je godinama zapušteno. Mjestani kažu Opština ne ulaže dovoljno kako bi život stanovnicima Rječice bio lakši.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti