ZNAČAJNE PORUKE

Značajni govori američkih senatora na otvorenju Sarajevske sigurnosne konferencije

16.10.2023. 08:08 / Izvor: Akta.ba
sigurnosna konferencija

U nedjelju, 15. oktobra, u sarajevskoj Vijećnici otvorena je prva Sarajevska sigurnosna konferencija.

U nedjelju, 15. oktobra, u sarajevskoj Vijećnici otvorena je prva Sarajevska sigurnosna konferencija. Sa svečane ceremonije otvorenja poslane su značajne političke poruke za Bosnu i Hercegovinu i region.

Konferencija je otvorena obraćanjem dr. Hikmeta Karčića, direktora Inicijative za strateške analize i suosnivača konferencije koji je naglasio: "Uvjereni smo da je put za svijetlu budućnost Bosne i Hercegovine, ali i za region, ona u kojoj se poštuju demokratski principi i suvrenitet država. Jedna od ključnih tema o kojoj želimo razgovarati je aktualni problem malignih, stranih utjecaja. Prepoznajemo umiješanost vanjskih aktera u domaće probleme suverenih država kao značajan izazov globalnoj stabilnosti i demokraciji. Zajedno, želimo istražiti strategije koje će se suprotstaviti ovim prijetnjama, i zaštiti suverenitet i demokraciju."

SSC

 

U ime člana predsjedništva Bosne i Hercegovine, dr. Denisa Bećirevića, obratio se šef kabineta, Alija Kožljak, naglašavajući važnost održavanja ovakve konferencije u Sarajevu imajući u vidu destablizacijske faktore i strane utjecaje, naročito od početka agresije na Ukrajinu. 

Ceremonija otvorenja Sarajevske sigurnosne konferencije ugostila je i dva značajna gosta iz Sjedinjenih Američkih Država, senatora Petera Welcha i Senatoricu Jeanne Shaheen, koji su u svojim obraćanjima još jednom potvrdili značaj Sjedinjenih Američkih Država kao saveznika i partnera Bosne i Hercegovine. Senator Peter Welch izjavio je „Sjedinjene Američke Države imaju zajednički interes za stablinost Zapadnog Balkana. Znamo da sigurnost ovog regiona utječe na cijeli europski kontinent, ali i na Ameriku – u svemu ovom smo zajedno.“

"Bosna i Hercegovina je prošlog Decembra dobila kandidatski status za članstvo u EU, hajde da to ostvarimo! Budućnost Balkana je sa Zapadom, uvjeren sam u to. I vjerujem da budućnost Bosne mora biti u potpunosti europska, sigurna, slobodna i u miru. I prikladno je da Europska Unija počne pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom, i pozivam bosanske lidere koji su ovdje sa nama da urade sve u svojoj moći da pomognu taj proces. Mi u Americi nastavit ćemo našu podršku bosanskoj stabilnosti i sigurnosnim potrebama koje će omogućiti članstvo u Europskoj Uniji", zaključio je senator Welch.

SSC

 

Senatorica Shaheen naglasila je: "Propustili smo priliku prije deset godina da ostvarimo značajan napredak prema EU integracijama i ne smijemo ponovno propustiti taj trenutak. U razgovore o jačanju europske sigurnosti, moramo uključiti i Zapadni Balkan." Senatorica Shaheen dodala je i da podrška Ukrajini također znači i podršku za Zapadni Balkan. "Ne smijemo propustiti priliku da cementiramo put Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Zapadnog Balkana prema Europskoj Uniji. Kao izabrani dužnosnici, nismo birani da tražimo izgovore", dodala je senatorica. "Mi nećemo napustiti vašu stranu. Podrška Sjedinjenih Američkih Država prema Bosni i Zapadnom Balkanu je snažna, dolazi iz obje stranke i odlučni smo da nastavimo podržavati potpune Euro-Atlantske integracije".

Obraćanje ambasadora Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini, Henka van den Doola također je potvrdilo posvećenost zemalja Zapadne Europe unapređenju sigurnosti regiona: "Svjedoci smo izrazito zahtjevnih trenutaka ne samo za ovaj region nego iza cijeli svijet kada je u pitanju stabilnost i sigurnost. Nizozemska vjeruje da je od presudne važnosti konstantno tražiti nova rješenja i modalitete kako bismo očuvali i poboljšali ove aspekte. Činjenica da će se u naredna dva dana razgovarati u ovako raznolikom okruženju o temama NATO integracija i sigurnosnih prioriteta Europske Unije, te regionalnim i globalnim sigurnosnim izazovima, već je samo po sebi značajno ostvarenje."

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti