Pokloni, ručkovi: Institucije BiH na usluge reprezentacije potrošile 2,2 miliona KM

16.10.2023. 14:01 / Izvor: Akta.ba
vijeće ministara

Određene institucije su vršile nabavke poklon-bonova za zaposlene povodom Dana žena ili organizovale novogodišnji ručak/večeru za svoje zaposlene.

Izdaci za usluge reprezentacije sa 31.12.2022. godine ostvareni su u ukupnom iznosu od 2.243.631 KM i veći su za 460.937 KM u odnosu na 2021. godinu, pokazao je izvještaj o izvršenju budžeta institucija Bosne i Hercegovine za 2022. godinu.

Provedenim revizijama u institucijama BiH utvrđeno je da realizacija ovih izdataka nije vršena na adekvatan način, budući da su nedostajala obrazloženja razloga nastanka troška koja bi se mogla dovesti u vezu sa službenim aktivnostima i opravdanošću trošenja javnih sredstava. 

"Određene institucije su vršile nabavke poklon-bonova za zaposlene povodom Dana žena ili organizovale novogodišnji ručak/večeru za svoje zaposlene. Navedeno postupanje dovodi u neravnopravan položaj one institucije i njihove zaposlene koji poštuju postojeći pravni okvir", utvrdili su revizori.

Naime, navedeni trošak nema karakter troška reprezentacije definisan Pravilnikom o korištenju sredstava za reprezentaciju Vijeća ministara BiH. 

U pojedinim institucijama se i tokom 2022. godine vršila nabavka poklona kao trošak reprezentacije, a na osnovu internih akata institucija kojim su regulisane procedure i pravila primanja i davanja poklona.

Naime, pojam poklona nije regulisan Pravilnikom o korištenju sredstava za reprezentaciju jer se pod pojmom reprezentacije isključivo spominje pravo na korištenje sredstava za ugostiteljske usluge.

Ipak, činjenica je da u institucijama BiH postoje realne potrebe u pogledu nabavke poklona u određenim i opravdanim slučajevima koji nisu prepoznati u spomenutom Pravilniku. 

"U skladu sa navedenim, u Izvještaju o izvršenju Budžeta za 2021. godinu utvrđeno je da postoji potreba da se navedeno pitanje reguliše u cilju kreiranja regulatornog okvira koji će omogućiti realizaciju izdataka za reprezentaciju na način koji će uključivati sve stvarne i opravdane potrebe institucija BiH. Ministarstvo finansija i trezora je u martu 2023. godine uputilo Vijeću ministara Prijedlog pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o korištenju sredstava za reprezentaciju kojim se reguliše pojam poklona kao i procedure i pravila u vezi s primanjem i davanjem poklona", navodi se u izvještaju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti