IZGRADNJA PODUZETNIČKOG EKOSISTEMA

Pokrenut IMPAKT akcelerator u Tuzlanskom kantonu

17.10.2023. 15:02 / Izvor: Akta.ba
TK

Danas je u Tuzli potpisan ugovor o saradnji između Ministarstva privrede TK i Investicijske fondacije Impakt za provođenje programa IMPAKT akcelerator.

Danas je u Tuzli potpisan ugovor o saradnji između Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona i Investicijske fondacije Impakt za provođenje programa IMPAKT akcelerator.

Ugovor su potpisali Edin Duraković, ministar privrede u Vladi Tuzlanskog kantona i Senajid Đozo, izvršni direktor Investicijske fondacije Impakt, a događaju su prisusvovali premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, ministar privrede Edin Duraković, ministrica pravosuđa i uprave Nataša Marošević, ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić, ministrica zdravstva Dušanka Bećirović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Fadil Alić, zastupnici u Skupštini kao i gradonačelnici i načelnici lokalnih zajednica.

Cilj programa akcelaracije na području Tuzlanskog kantona koji bi se na području Tuzlanskog kantona realizirao kroz IMPAKT Akcelerator je uspostava partnerstva relevantnih aktera u izgradnji poduzetničkog ekosistema i okruženja koje stimuliše postojeće poduzetnike koji su prošli ranu start up fazu na dalji razvoj njihovog poslovanja. Također, realizacijom programa planirano je ostvariti doprinos ekononskom razvoju Tuzlanskog kantona i BiH, stimulacija inovaciji, rastu malih biznisa, komercijalizaciji njihovih usluga, razvoj cirkularne ekonomije, digitalizacije i slično.

"Nakon sjajnih rezultata koje postižemo kroz implementaciju IMPAKT inkubatora poslovnih ideja  na području Tuzlnaskog kantona u saradnji sa Ministarstvom za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona i 10 jedinica lokalne samouprave, saradnjom sa Ministarstvom privrede zaokružujemo zastupljenost u svim JLS Tuzlanskog kantona uključujući Živinice i Gradačac. Nakon više od sto (100) podržanih poslovnih poduhvata u okviru IMPAKT inkubatora poslovnih ideja,  ponosni smo što ćemo u Tuzlanskom kantonu po prvi puta provesti i IMPAKT akcelerator kao zaseban program podrške poslovnim poduhvatima koji su prošli startup fazu.  Realizacijom programa ćemo zasigurno doprinijeti ekonomskom razvoju Tuzlanskog kantona i BiH, stimulaciji inovacija, rastu malih biznisa, komercijalizaciji njihovih usluga, razvoju cirkularne ekonomije, digitalizacije i slično. Cilj programa je da bude maksimalno mentorship-driven ističući nova tržišta, razvoj proizvoda, product/market fit, investicije u opremu koju finansira Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona samo su neki od benefita koje će imati učesnici Programa . Tuzlanski kanton može poslužiti kao primjer ostalim kantonima kako se na sistemski, sinergijski i kontinuiran način pruža podrška razvoju poduzetništva", poručio je Senajid Đozo.

IMPAKT

"Iz razloga što se suočavamo sa nedostatkom kako radne snage tako i nedostatkom kvalifikovane radne snage na ovaj način želimo da mladi, i ne samo mladi nego svi oni koji su zainteresovani da pokrenu svoje vlastite biznise te oni koji već egzistiraju preko godinu dana, mogu na jednom mjestu dobiti svu tehničku i sve ostale vidove pomoći kako bi mogli što bolje da se razvijaju. Da implementiraju neke nove poslovne ideje, posebno u domenu digitalizacije, automatizacije, robotizacije itd. te na taj način želimo da napravimo jedno sistemsko rješenje", kazao je ovom prilikom ministar privrede Duraković.

Danas je potpisan i ugovor o saradnji za realizaciju IMPAKT inkubatora poslovnih ideja u 4 lokalne zajednice: Tuzla, Srebrenik, Živinice i Gradačac u kojima će svi koji žele pokrenuti posao moći aplicirati za učešće i dobiti stručnu, mentorsku i finansijsku podršku za pokretanje biznisa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti