Premijer Uk i ambasador Delmas

Francuska želi ulagati u zdravstvo, ekološke i projekte za smanjenje zagađenja

17.10.2023. 16:11 / Izvor: Akta.ba
delmas

Novoimenovani ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini François Delmas jučer je posjetio premijera Kantona Sarajevo Nihada Uka.

Novoimenovani ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini François Delmas jučer je posjetio premijera Kantona Sarajevo Nihada Uka.   

Nakon riječi dobrodošlice u našu državu, premijer je ambasadoru ukratko obrazložio trenutnu poziciju Vlade KS i procese koji predstoje, a razgovarano je i o ukupnoj političkoj situaciji u državi.  

Ovom prilikom, ambasador Delmas je naglasio da Francuska podržava širenje Evropske Unije, kao i provedbu svih političkih i drugih procesa kako bi se Bosna i Hercegovina dodatno približila Uniji.  

Obostrano je pružena podrška procesu zaključenja sporazuma s Razvojnom agencijom Francuske, koja bi ulagala svoja sredstva za različite projekte koji imaju za cilj poboljšanje sektora zdravstva, ekološke i projekte za smanjenje zagađenja.  

Premijer Uk je istakao da je i njegov prethodnik Edin Forto njegovao dobre odnose s Ambasadom Francuske u našoj zemlji, te da će se to nastaviti i ubuduće. Također, prezentirao je primjere dobrih praksi Vlade KS, posebno u oblastima javnog saobraćaja, u smislu rekonstrukcije tramvajske pruge, nabavke novih vozila, te predstavio buduće planove koji imaju za cilj poboljšanje kvaliteta života građana u Kantonu Sarajevo.  

Razgovaralo se i o modalitetima poboljšane saradnje u oblasti kulture i sporta. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti