PLATE, POLJOPRIVREDA, INFRASTRUKTURA

Delegacija Vlade FBiH razgovarala u Orašju s predstavnicima Vlade Posavskog kantona

18.10.2023. 12:52 / Izvor: Fena
ORAŠJE

Razgovarano je o aktuelnoj situaciji u tom kantonu s naglaskom na stanje u poljoprivredi, kao i ubrzanju izgradnje autoceste Orašje-Tuzla.

Delegacija Federalne vlade, na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem, razgovarala je u Orašju tokom današnje službene posjete Posavskom kantonu s predstavnicima kantonalne vlade.

Razgovarano je o aktuelnoj situaciji u tom kantonu s naglaskom na stanje u poljoprivredi, kao i ubrzanju izgradnje autoceste Orašje-Tuzla.

Federalni premijer je nakon sastanka, odgovarajući na pitanja novinara o poticajima poljoprivredi, najavio da će Vlada razmatrati u petak predloženi rebalans ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH, ali da će zbog hitnosti i očekivanja poljoprivrednika, već ukalkulisani budžetski novac za te namjene biti dostupan u najkraćem roku, a po usvajanju rebalansa i razlika do namjeravanog povećanja.

"Novac postoji, pa nema razloga da to ne uradimo i olakšamo poljoprivrednicima da dođu do sredstava koja su njima posebno važna jer idu pripreme za sjetvu", rekao je Nikšić.

NIKSIC

Odgovarajući na naredno pitanje, kazao je da postoji raspoloženje u Ministarstvu poljoprivrede i Vladi da velikim farmama koje se bave uzgojem svinja bude omogućen prijevoz jedinki, koje nisu oboljele od svinjske kuge, od mjesta uzgoja do klaonica. 

Na pitanja sasvim druge tematike, kao što je problem blokade saobraćajnica zbog redova kamiona na graničnom prijelazu Orašje, Nikšić odgovara da također postoji vizija kako rješavati taj problem, kao i kad je riječ o izgradnji trase autoputa Orašje-Brčko-Tuzla, o čemu u Vladi postoji apsolutna podrška "pri čemu smo spremni tražiti rješenja i za problem transportnog kolapsa Orašja“.

Prema saopćenju Ureda Federalne vlade za odnose s javnošću, premijer Nikšić je predstavnike Posavskog kantona upoznao i s aktuelnim reformskim projektima Vlade te posebno naglasio jedinstveno opredjeljenje za ostvarivanje ciljeva fiskalne reforme.

Federalni premijer pojasnio je da to podrazumijeva smanjenje troškova rada te povećanje plata, posebno minimalne. Dodao je da provedba zakona o dohotku i doprinosima mora biti sinhronizirana s online fiskalizacijom u smislu približnog roka stupanja na snagu budžeta jer odabrani pristup može značajno uticati na prihode u budžetu Federacije.

Nikšić je nakon sastanka rekao da mu je bilo zadovoljstvo čuti koja su očekivanja predstavnika Vlade Posavskog kantona od Vlade Federacije BiH.

Posebnu podršku Vlade Federacije istakao je u vezi s putnom infrastrukturom, a naročito za realizaciju projekta izgradnje autoceste Orašje - Tuzla, odnosno dionice Tuzla - Brčko - Orašje.

Ovom prilikom, premijer Nikšić je pojasnio i Odluku Federalne vlade o ograničenim maržama za ukupno 15 životnih namirnica, kojom je ova lista povećana za šest u odnosu na raniju.

"Upravo danas se u Federalnom ministarstvu trgovine razgovara s predstavnicima trgovačkih centara i Udruženja poslodavaca o akciji „zaključavanje cijena“ na određenom nivou i periodu, kako bismo i na taj način zaštitili standard naših građana", rekao je premijer Nikšić.

Premijer Posavskog kantona Đuro Topić izrazio je zahvalnost za podršku Vlade Federacije i njenu spremnost da pomogne u rješavanju aktuelnih problema ovog područja.

"Ono što smo aktuelizirali danas je završetak priče o poljoprivredi, potporama za pšenicu, o čemu smo komunicirali za vrijeme žetve, a isto tako i aktuelna situacija vezana za afričku svinjsku kugu, odnosno obeštećenje poljoprivrednicima koji se bore s tim problemom u Posavskom kantonu, odnosno kako osigurati da zdrave svinje idu u promet, odnosno na klanje, te time bude umanjena potencijalna šteta", rekao je novinarima Topić.

POSAVSKI KANTON

On podsjeća da je razgovarano i o izgradnji autoste Orašje-Brčko -Tuzla i novog mosta na rijeci Savi koji bi olakšao probleme vezane za promet preko graničnog prijelaza.

Nakon sastanka u Kantonalnoj vladi, premijer Nikšić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić i ministar prostornog uređenja Željko Nedić položili su vijenac na spomen-obilježje u Gradskom parku u Orašju.

Povodom obilježavanja Dana Grada Orašja, na poziv gradonačelnika i Gradskog vijeća, federalni premijer i ministri Hrnjić i Nedić prisustvovali su svečanoj sjednici Gradskog vijeća Orašja u Kulturnom centru „Ivo Gregurević“.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti