DESETI FORUM

Na Gospodarskom forumu u Žepču fokus stavljen na investicije iseljeništva

20.10.2023. 08:39 / Izvor: Akta.ba
forum

Deseti Gospodarski forum u Žepču danas je okupio vodeće lidere iz kompanija ove regije, donosioce odluka i brojne zainteresirane za povezivanje i saradnju.

Deseti Gospodarski forum u Žepču jučer je okupio vodeće lidere iz kompanija ove regije, donosioce odluka i brojne zainteresirane za povezivanje i saradnju.

Kao jedna od ključnih tema skupa bila je i podrška investicijama iseljeništva u Žepče, koje je već sada prepoznatljivo po postignutim rezultatima u privlačenju ulagača koji vode porijeklo iz ovog kraja i žele donijeti svoje znanje, kapital i poslovne veze natrag u zemlju.

"Izuzetno je važno što Općina Žepče i Razvojna agencija Žepče prepoznaju ulogu iseljeništva u razvoju lokalne zajednice. Danas ovdje razgovaramo o kompanijama koje su napravile rezultat, stvorile proizvode i izašle na međunarodno tržište. Možemo biti ponosni na ono što Žepče ima, jer svaki poduzetnik koji pokrene uspješnu priču pozivnica je za nove koji će doći. U tom svjetlu, velika je stvar i pokretanje lokalnog investicijskog fonda gdje Općina Žepče i USAID zajednički podržavaju nove investicije dijaspore", poručio je Zoran Matijević iz kompanije "Z-Montagen".

Branka Janko, direktorica Razvojne agencije Žepče i Merima Avdagić, direktorica za partnerstva pri USAID-ovom projektu "Diaspora Invest" na panelu posvećenom ekonomskoj saradnji sa dijasporom, podijelile su više detalja o konkretnim mehanizmima potpore.

"Kroz ovaj program, Općina Žepče i USAID osiguravaju bespovratna sredstva za kompanije koje nisu starije od tri godine i koje imaju održivu poslovnu vezu sa iseljeništvom, ili kroz suvlasništvo ili kroz druge oblike partnerstva. U Žepču već imamo niz uspješnih poslovnih priča koje su imale saradnju sa USAID-om i to želimo nastaviti dalje. Svake godine imamo nove kompanije, nove poslovne planove i modele koji mogu osigurati zapošljavanje lokalnog stanovništva i investicije koje će osigurati stabilan ekonomski razvoj ove lokalne zajednice", dodaju iz USAID-a.

Bojan Mandura iz kompanije "Percepta" također je jedan od pokretača proizvodnje u Žepču, koja se realizuje zahvaljujući ulaganju dijaspore.

"Želimo biti inspiracija drugima i okrenuti procese u jednom drugom pravcu. Općina Žepče može postati najpoželjnija općina za ulaganje iseljeništva, samo je važno da primjerima pokažemo kako taj proces ide od pokretanja firme do iskustva dugogodišnjeg poslovanja u saradnji sa lokalnom zajednicom. Današnji događaj i brojni zainteresovani učesnici za ove priče pokazuju da je ovo put kojim lokalne zajednice širom zemlje trebaju da idu", zaključio je Mandura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti