ODOBRILA VLADA

Odobren zahtjev Energoinvesta: U Federaciji BiH od novembra plin poskupljuje za 4,96 posto

20.10.2023. 13:42 / Izvor: Akta.ba
gas

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odobrila je zahtjev Energoinvesta kojim će cijena plina biti uvećana za 4,96 posto

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odobrila je zahtjev Energoinvesta kojim će cijena plina biti uvećana za 4,96 posto.

Informaciju je nakon današnje sjednice Vlade FBiH potvrdio ministar trgovine Federacije Bosne i Hercegovine Amir Hasičević.

"Na osnovu zahtjeva Energoinvesta, podataka koje je 4. oktobra dostavio Gazprom na svjetskom tržištu, kao i praćenjem kursa dolara, formirali smo cijenu gasa. Federalno ministarstvo energetike i rudarstva je također dalo pozitivan stav i donijeli smo odluku da se cijene primjenjuju od 1. novembra kako bismo probali da ublažimo udar na ekonomski standard građana", izjavio je Hasičević.

Naime, kako je od ranije poznato poskupljenje se odnosi na period od 1. novembra ove godine. Riječ je o povećanju sa dosadasnjih 797,00 KM/1000Sm3 na 836,53 KM/1000 Sm3 za distributivna privredna društva.

Energoinvest je početkom oovg mjeseca saopćio da je na bazi novodostavljene cijene prirodnog gasa za četvrti kvartal 2023. godine od strane ruskog isporučioca Gazprom Export izvršio rekalkulaciju troškova i cijene prirodnog gasa za tarifne kupce koju odobrava Vlada FBiH.

Podsjetimo, Energoinvest je dostavio Vladi FBiH zahtjev za korekciju cijene prirodnog gasa 6. oktobra 2023. godine.

U tadašnjem obrazloženju je navedeno:

"Na povećanje cijene prirodnog gasa je uticao porast cijene naftnih derivata koji utiču na formiranje proizvođačkih cijena prirodnog gasa. Također je došlo do trenda povećanja vrijednosti USD u odnosu na EUR i KM, što je sumarno rezultiralo gore navedenim povećanjem", navode iz Energoinvesta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti