Ministarstvo daje podršku

Poslodavci pozvani da dostave prijedloge za efikasno poboljšanje poslovnog ambijenta u KS

21.10.2023. 08:03 / Izvor: Akta.ba
ks

Ministar Mijatović i poslodavci razgovarali o poboljšanju poslovnog ambijenta u Kantonu Sarajevo.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović prisustvovao je sjednici Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo.

Sjednici su, osim predstavnika Upravnog odbora, prisustvovali i v.d. direktora Službe za zapošljavanje KS Edina Ljubuškić, te veliki broj privrednika.  

Najaktuelnija tema ovih dana u Ministarstvu privrede KS je Zakon o javno-privatnom partnerstvu, zbog čega je ministar Mijatović prisutne upoznao s njegovim odredbama.  

Iskoristio je priliku i da pozove poslodavce da daju konkretne prijedloge iz prakse za efikasno poboljšanje poslovnog ambijenta, te je naglasio da Ministarstvo daje podršku i otvoreno je za sve inicijative i prijedloge koje dolaze od najvećih poslodavaca s nivoa KS.

Poslodavci su pozvani da dostave prijedloge i da na taj način uzmu aktivno učešće u kreiranju programa razvoja male privrede za naredni četverogodišnji period. 

Poslodavci su raspravljali i o tržištu rada, odnosno o nedostatku radne snage, te su naglasili neophodnost usvajanja zakona o dualnom obrazovanju, koji im je od velikog interesa.

Udruženje poslodavaca KS je bilo uključeno u izradu teksta ovog zakona, koji se pokazao uspješnim u zemljama okruženja i Evropske unije, a koji će kroz sistem školovanja osigurati kvalitetnu, kvalificiranu radnu snagu za potrebe tržišta rada. 

Predstavnici Upravnog odbora napomenuli su da se Bosna i Hercegovina, pa tako i Kanton Sarajevo, suočava sa apsurdnom situacijom da, i pored ogromnog broja evidentiranih osoba na biroima za zapošljavanje, poslodavci ne mogu naći potrebnu radnu snage 

V.d. direktora Službe za zapošljavanje KS Edina Ljubuškić poručila je da, nažalost, projekti prekvalifikacije i dokvalifikacije nisu dali željene efekte, te da će uskoro biti objavljena četiri nova programa zapošljavanja.  

Poslodavci su naglasili da je potrebno izmijeniti zakonski okvir na način da programi podrške zapošljavanju traju cijelu godinu, a ne samo određeni, obično vrlo kratki period. 

Raspravljano je i o inicijativi za izmjenu propisa kojima je uređeno pitanje dobivanja urbanističke saglasnosti i građevinske dozvole za izgradnju poslovnih objekata u KS koju je UPKS uputilo Ekonomsko-socijalnom vijeću KS.

Naglašeno je da su privrednici u KS diskriminirani u odnosu na poslovne subjekte iz drugih kantona, jer je za dobivanje urbanističke saglasnosti i građevinske dozvole vrlo komplikovano, procesi dugo traju, te je bespotrebno uključeno više nadležnih institucija.

Posebno su istakli dobijanje dozvola za gradnju solarnih elektrana. 

Sastanak je zaključen dogovorom o nastavku aktivne saradnje s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta,  povećanja investicija, očuvanja radnih mjesta, jačanja privrede i poboljšanja socijalnog položaja radnika. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti