Vlada KS donijela odluku

Ministarstvo saobraćaja KS novim projektima utiče na smanjenje zagađenosti zraka

21.10.2023. 08:16 / Izvor: Akta.ba
ks

Projekat je uvršten u nacrt Programa javnih investicija Kantona Sarajevo 2024-2026. godina.

Vlada Kantona Sarajevo, na prijedlog Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, donijela je Odluku o usvajanju kapitalnog projekta unapređenja kvaliteta zraka, iz nadležnosti Ministarstva saobraćaja.

Projekt podrazumijeva nabavku vozila, s niskom emisijom, za javni prevoz i unapređenje upravljanja autobuskim voznim parkom.

Također podrazumijeva unapređenje biciklističke infrastrukture i prateće opreme za povećanje povezanosti i dostupnosti, te utvrđivanje pristupa za implementaciju mjera niske emisije.

Projekat je uvršten u nacrt Programa javnih investicija Kantona Sarajevo 2024-2026. godina.

"Ovo je još jedan od značajnih kapitalnih projekata koji pokrećemo, a koji će, prema planovima, u potpunosti biti realizovan u periodu 2024-2026. Veliki izazov sa kojim se susrećemo u Kantonu Sarajevo predstavlja zagađenost zraka, stoga svi zajedno kao Vlada moramo djelovati u svojim resorima da stanje promijenimo na bolje. Već do sada smo rekonstruisali prugu, počeli sa izgradnjom pruge do Hrasnice, nabavili nove trolejbuse, ove godine nam stiže i prvi tramvaj. Imali smo značajna ulaganja u infrastrukturu i ovo je nastavak naših aktivnosti ka što kvalitetnijem javnom prevozu. Proširit ćemo biciklističku mrežu, nabaviti nove autobuse po europskim normama i standardima i značajno promovisati korištenje javnog prevoza", istakao je ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta.

Projekat će, uz prethodno realizovane projekte Ministarstva saobraćaja KS i Vlade Kantona Sarajevo uveliko doprinijeti smanjenju zagađenja zraka, poboljšati standard i kvalitet života u Kantonu Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti