Stigao odgovor

Vlada FBiH odbila Prijedlog zakona: Freelanceri neće biti oslobođeni plaćanja doprinosa

25.10.2023. 08:28 / Izvor: Akta.ba
doprinosi

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je dala Mišljenje o Prijedlogu zakona o izmjeni trenutnog Zakona o doprinosima.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je dala Mišljenje o Prijedlogu zakona o izmjeni trenutnog Zakona o doprinosima koji su zastupnici Admir Čavalić i Haris Silajdžić nedavno uputili u parlamentarnu proceduru. Odgovor je da se Prijedlog Zakona ne prihvata!

"Ukidanje obaveze plaćanja na navedena primanja (u koja između ostalih spadaju i ugovori o djelu i drugi slični angažmani, koji se nerijetko zaključuju u cilju izbjegavanja zaključivanja ugovora o radu i samim tim izbjegavanju plaćanja doprinosa za obavezna osiguranja) zasigurno bi značilo poticanje sive ekonomije te bi ova izmjena izazvala promjene na tržištu rada te bi posljedično ugrozila vanbudžetske fondove. S tim u vezi, ukazujemo da i u zemljama u okruženju nije propisano oslobađanje od plaćanja doprinosa na predmetna primanja", navodi se u obrazloženju Vlade FBiH.

 

vlada mišljenje

 

Izvršiti izmjenu propisa o zdravstvenom osiguranju

Također, dodatno ukazuju da bi predložene izmjene i dopune zakona, bez donošenja sistemskog novog zakonskog rješenja iz oblasti doprinosa, ugrozile održivosti vanbudžetskih fondova.

"Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju regulirano je da i ova primanja ulaze u penzijsku osnovicu (ukoliko su plaćeni doprinosi po istim stopama kao za plaću) i neophodno je, paralelno sa novim zakonskim rješenjem u vezi sa plaćanjem doprinosa izvršiti izmjenu propisa o zdravstvenom osiguranju, kojim bi se regulirala prava iz osnova uplaćenog doprinosa za zdravstveno osiguranje. Imajući u vidu naprijed navedeno, svjesni važnosti rješavanja ovog pitanja, kao i obzirom da se intenzivno radi na pripremi novog Zakona o doprinosima, reguliranje obaveze doprinosa na predmetna primanja bit će najefikasnije regulirati novim Zakonom uz paralelnu izmjenu propisa o zdravstvenom osiguranju", napominju.

vlada misljenje

Višegodišnja diskriminacija

Podsjetimo, 11. septembra 2023. godine u parlamentarnu proceduru Predstavničkog doma Parlamenta FBiH upućen je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o doprinosima. Ovim Prijedlogom zakona stremi se prema uklanjanju člana 10a trenutnog Zakona o doprinosima, a kojim su najviše pogođeni freelanceri tj. honorarni radnici u FBiH. 

Trenutni zakon obavezuje freelancere koji prihode ostvaruju radom za inostrane klijente, da osim poreza od 10% plaćaju i 4% doprinosa za zdravstveno osiguranje, iako nemaju pristup ličnom zdravstvenom osiguranju niti imaju pristup uslugama fonda solidarnosti na temelju ovih doprinosa. Također svi koji prihoduju na ugovor o djelu također ne ostvaruju pravo na zdravstveno kroz plaćanje 4% doprinosa niti im se priznaje penziono kroz plaćanje 6% za PIO.  

Udruženje freelancera u BiH podsjeća da bi se usvajanjem ovog Prijedloga zakona zaustavila višegodišnja diskriminacija nad građanima koji prihoduju obavljanjem privremenih i povremenih poslova radom za inostrane klijente ili lokalno preko ugovora o djelu.

Također, konačno bi bila stopirana neopravdana naplata 4% doprinosa za zdravstveno osiguranje i 6% za PIO, kroz čije plaćanje samozaposlenici ne mogu koristiti te usluge i nemaju pristup fondovima iako ih pune.

"Kako se još uvijek ovaj Prijedlog Zakona nije našao na dnevnom redu, od nadležnih u Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH smo tražili da ga čim prije uvrste na Dnevni red. U narednim danima saznaćemo ima li sluha za rješavanje ovog problema ili je sve ostalo isto kao i prethodnih godina", navode iz Udruženja freelancera u BiH, dodajući da je vrijeme da se konačno prestane sa praksom naplate doprinosa nauštrb ljudskih prava građana koji prihode ostvaruju honorarnim radom.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti