SEMIR EFENDIĆ

Općina Novi Grad je apsolutni lider u FBiH, u devet mjeseci promet 3,6 milijardi KM

25.10.2023. 09:54 / Izvor: Akta.ba
novi grad

Prema posljednjim podacima koje je objavila Poreska uprava Federacije BiH, općina Novi Grad Sarajevo bilježi najveću ekonomsku aktivnost.

Prema posljednjim podacima koje je objavila Poreska uprava Federacije BiH, općina Novi Grad Sarajevo bilježi najveću ekonomsku aktivnost, odnosno najveći promet putem fiskalnih uređaja koji je u septembru iznosio 417.451.607,25 KM 

Načelnik općine Semir Efendić komentirao je ove pokazatelje i detaljnije obrazložio statistiku. Kako je je kazao, prema dva kriterija, ili statistička pokazatelja, Općina Novi Grad je apsolutni lider u Federaciji BiH.

"Prvi je ukupni promet koji se evidentira putem fiskalnih uređaja, gdje je u Novom Gradu za prvih devet mjeseci ove godine evidentiran promet od 3,6 milijardi KM, što je za 300 miliona ili 9,03 % više nego prošle godine, dok je ukupni rast u Federaciji BiH bio 6,9 %, što pokazuje trend Novog Grada koji je iznad prosjeka", navodi Efendić.

Drugi pokazatelj je, dodaje on, broj zaposlenih po mjestu prebivališta gdje je Novi Grad Sarajevo sa 42,614 zaposlenih daleko ispred ostalih, a to je podatak koji govori o konkurentnosti radne snage i procentu radno sposobnog stanovništva.

novi grad

 

"Poređenja radi, sljedeća lokalna zajednica po broju zaposlenih prema mjestu prebivališta je grad Tuzla koji ima oko 10 hiljada manje zaposlenih 31,964, zatim grad Mostar 31,241, a koji imaju približno jednak broj stanovnika kao i Novi Grad Sarajevo. Zanimljivo je također da naša općina ima više zaposlenih stanovnika nego pet od deset kantona u Federaciji BiH", ističe.

Treći podatak koji objavljuje Poreska uprava je broj zaposlenih prema sjedištu poslodavca gdje je općina Novi Grad Sarajevo na 4 mjestu sa 31,598 zaposlenih. Ispred Novog Grada se nalaze općina Centar, grad Tuzla i Mostar.

"Ovdje je važno napomenuti da općine/gradovi u kojima su sjedišta kantona evidentiraju prema sjedištu poslodavca sve zaposlene u kantonalnim institucijama, pa npr. svi zaposleni u zdravstvu, obrazovanju ili policiji, koji mogu da žive i rade u našoj općini, po sjedištu poslodavca ipak su evidentirani u općini Centar", napominje Efendić.

Privredna aktivnost čije podatke najpreciznije prati Poreska uprava FBiH rezultat je zajedničkog napora privrednih subjekata i državne administracije na svim nivoima.

"U prilogu ove informacije su fotografije nekoliko investicija u poslovnu i stambenu infrastrukturu, a koje se u ovoj godini realiziraju u općini Novi Grad Sarajevo. To je samo mali dio naših mogućnosti i na lokalnom i višim nivoima, ali nažalost viši nivoi vlasti uglavnom blokiraju investicije i razvoj u svim oblastima, pa se tako donose različiti propisi u različitim oblastima koji u konačnici onemogućavaju ili maksimalno otežavaju svaki razvoj", zaključio je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti