Štrajk upozorenja

Berberović: Tražimo što prije ujednačavanje prava doktora u cijeloj FBiH

26.10.2023. 12:21 / Izvor: Fena
Doktori

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH u četvrtak je organizirao i održao štrajk upozorenja.

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH u četvrtak je organizirao i održao štrajk upozorenja u trajanju od 30 minuta na području cijele Federacije.

"Mi smo prije četiri mjeseca od Vlade Federacije zatražili pregovore na kojima bismo dogovorili kolektivni ugovor kojim bi ujednačili prava doktora u FBiH jer se trenutno prava razlikuju i do 50 posto. Od Vlade smo do sada dobili samo prazno obećanje da će biti pregovori i od ministra Rimca dopis da je spreman pregovarati, ali bez vremenskog roka kada pregovarati", kazala je u razgovoru za Fenu predsjednica Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Marina Berberović.

Problemi u zdravstvu, kako kaže, ne mogu se rješavati bez vremenskog roka.

"Time ispada da se oni samo guraju pod tepih uz obećanje da će biti riješeni, a rješenja nema. Problemi se moraju rješavati i mi od Vlade FBiH tražimo što prije pregovore za ujednačavanje prava doktora", kazala je Berberović.

Ističe kako je trenutno najniža plaća doktora u Posavskoj županiji.

"U Posavskoj županiji razlika je i do 50 posto, a što se tiče same satnice, to je upravo Hercegovačko-neretvanska županija koja ima satnicu 2.30 maraka, dok je recimo u Zenici 3.10 maraka, u Sarajevu tri marke i to su ogromne razlike koje su i do 35 posto samo u iznosu satnice", navela je Berberović.

Ako u skorije vrijeme iz Vlade FBiH ne dođe odgovor, Berberović naglašava kako će iskoristiti sve zakonske oblike borbe.

"Provjerit ćemo i s našim odvjetnikom koji su sve oblici borbe nama dostupni osim štrajka, ali nije isključeno ni da će doći do generalnog štrajka, do prosvjeda, da zdravstvo neće stati samo na 30 minuta kao danas, nego da ćemo potpuno obustaviti rad ako Vlada Federacije ne preuzme odgovornost i ne krene ispunjavati svoja obećanja", kazala je.

Pacijenti su za vrijeme održavanja štrajka upozorenja morali sačekati.

"Sve što je bilo zakazano za vrijeme štrajka moralo se pomjeriti za 30 minuta kasnije. To nije nešto veliko što će pacijenti danas osjetiti i ne trebaju osjetiti jer je ovo upozorenje Vladi da su oni odgovorni ako dođe do generalnog štrajka kad će biti potpuna obustava rada koja će se osjetiti", naglasila je Berberović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti