više od 100 učesnika BiH i regiona

Zdravstvo kao investicija u fokusu konferencije koju je organizovala AmCham BiH (VIDEO)

26.10.2023. 14:15 / Izvor: Fena
konferecija

Kjučne teme konferencije su potrebe za otpornim i modernizovanim javnim zdravstvenim sistemom u Bosni i Hercegovini i digitalizacijom.

Američka trgovačka komora u Bosni i Hercegovini (AmCham BiH), u cilju da potakne javno-privatni dijalog i pruži detaljniji uvid i jasne smjernice za budućnost javnog zdravstva u BiH, danas je u partnerstvu s Udruženjem inovativnih proizvođača lijekova (UIPL) i IQVIA u Sarajevu organizirala 2. konferenciju ”Zdravstvo kao investicija u BiH 2023”.

Kjučne teme konferencije su potrebe za otpornim i modernizovanim javnim zdravstvenim sistemom u Bosni i Hercegovini i digitalizacijom.

Konferencija je okupila eminentne domaće i međunarodne lidere i zdravstvene stručnjake, ključne donositelje odluka sa različitih nivoa vlasti te vodeće kompanije iz sektora zdravstva.

Generalni sekretar AmCham BiH Nedim Hamzić kazao je da konferenciji prisustvuje više od 100 učesnika BiH i regiona, sa kojima dijele slične izazove i razmišljanja po pitanju zdravstva i na koji način treba da urede zdavstveni sektor u BiH.

"Konferencija je bitna iz više razloga. Danas ćemo sagledati trenutne modele finansiranja zdravstva u BiH i načine kako mislimo da možemo uključivati privatni sektor i kako treba da se zdravstveni sektor uredi po pitanju daljeg finansiranja. Također, jedna od jako bitinih stavki koja se danas razmatra u svim sferama poslovanja, ne samo u zdravstvu, jeste i digitalizacija"; kazao je Hamzić.

Predsjednica Udruženja inovativnih proizvođača lijekova BiH Ana Petrović kazala je da skup ima za cilj podizanje svijesti o tome da je zdravstvo investicija.

"Inovativna industrija ima za cilj da građanima BiH čim prije omogući najbolje inovativne lijekove kakve imaju građani Evropske unije. Danas ćemo razgovarati o tome koji su to trenutni načini finansiranja i šta možemo uraditi u postojećim okvirima budžeta te koji su načini kako iskoristiti potencijal kojeg sada imamo, jer trošimo na zdravstvo kao što se troši u EU, kako možemo preusmjeriti novac i donijeti pacijentima najbolje moguće lijekove", kazala je Petrović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti