750 metara makadamskog puta

Mještani sela u Srebrenici krče put da bi se do njih umjesto na konju moglo doći vozilom

27.10.2023. 09:54 / Izvor: N1
srebrenica

O srebreničkim najudaljenijim selima Luka i Krušev do se obično govori zimi, kada su veliki snjegovi i kada su, najčešće, putevi do sela neprohodni.

O srebreničkim najudaljenijim selima Luka i Krušev do se obično govori zimi, kada su veliki snjegovi i kada su, najčešće, putevi do sela neprohodni, a mještani, ako se slučajno razbole, kako sami kažu, pomoć očekuju jedino od Boga.

Ovih dana u selu Luka bruje teške mašine, jer mještani su riješili da prije prvog snijega probiju, tucanikom naspu i uvaljaju puteve do nekoliko kuća kojima se do sada moglo prići samo pješke ili na konju.

To je blizu 750 metara makadamskog puta.

Put se radi u dva pravca, jedan u dužini od 340 metara koji povezuje četiri kuće, a drugi pravac je u dužini od 480 metara i on će omogućiti pristup motornim vozilom pet do šest kuća. Vrijednost ovih radova je oko 75000 maraka i sve finansiraju stanovnici sela Luka uz pomoć svojih prijatelja.

srebrenica

Radovi bi trebali biti završeni u narednih nekoliko dana.

Opština Srebrenica ni bilo koja druga državna ili entitetska institucija im nije pomogla.

Nisu Lučani i Kruševci, kažu, ni navikli da dobivaju pomoć i podršku u tzv. „održivom povratku“, tako da u ova planinska sela nije stigao ni jedan traktor ili druga veće mašina koja bi im olakšala život i pripomogla u obradi zemlje.

Četvororazredna škola, koju su imali i prije rata, obnovljena je donacijom još prije 16 godina, ali vlast se nikad nije potrudila da škola i proradi. Ono malo djece što je bilo u selu moralo se odseliti. U Luci danas je samo jedno dijete školskog uzrasta koje roditelji svakodnevno voze do tridesetak kilometara, šumskim putem udaljene škole u selu Podravanje dok u Krušev dolu nema djece.

srebrenica

Prosjek starosti je vrlo visok i selu prijeti izumiranje.

Daleko smo od očiju tako i od srca, po narodnoj izreci kažu Lučani i navode da ih se vlasti sjete samo pred izbore kada ima trebaju glasovi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti