Uzajamni interes

Potpisano partnerstvo grada Zenice i rumunske općine Hunedoara

28.10.2023. 08:08 / Izvor: Akta.ba
zenica

Partnerstvo Grada Zenice i Općine Hunedoara iz Rumunije potpisano je jučer prilikom posjete rumunske delegacije gradskoj upravi u Zenici.

Partnerstvo Grada Zenice i Općine Hunedoara iz Rumunije potpisano je jučer prilikom posjete rumunske delegacije gradskoj upravi u Zenici.

Gostujuću delegaciju je predvodio načelnik rumunske općine Dan Boboutanu, a domaćin je bio gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović sa saradnicima, saopćeno je iz gradske uprave. U delegaciji je bila i savjetnica u Ambasadi Rumunije u Bosni i Hercegovini Mariana Pacuretu.

Potpisanim partnerstvom je zajednički utvrđen uzajamni interes za razvijanje kulturnih, privrednih i drugih odnosa u skladu s tradicionalnim prijateljstvom i posebnim vezama Zenice i Hunedoare još od 1974. godine. Dva grada na poseban način veže duga tradicija proizvodnje željeza i čelika i dalji kontakti će doprinijeti učvršćivanju i proširivanju prijateljskih odnosa medu različitim partnerima te time potaknuti širenje prijateljskih veza među stanovnicima dva grada, utvrđeno je također.

Gradonačelnik Kasumović i načelnik Boboutanu usaglasili su da će se zalagati za daljnje jačanje prijateljstva i unapređenje međusobne saradnje u svim područjima od interesa za građane Zenice i Hunedoare, a posebno da će razmjenjivati informacije i iskustva u oblastima kulture, turizma, obrazovanja, privrednih aktivnosti, javnih i privatnih investicija te pokretanja razvojnih projekata.

Kasumović i Baboutanu razmijenili su najvažnije informacije o Zenici i Hunedoari, kao i iskustva u upravljanju lokalnom zajednicom.

"Počastvovani smo posjetom partnerske općine Hunedoara. Uvjeren sam da ćemo ciljeve postavljene u Partnerstvu uspješno implementirati na obostrano zadovoljstvo. Naše dvije lokalne zajednice imaju dosta sličnosti pa će samim tim i realizacija Partnerstva biti lakša", kazao je gradonačelnik Kasumović.

On je pozvao članove rumunske delegacije da budu posebni gosti na svečanom obilježavanju Dana Grada Zenica, kao i na popularnom zeničkom ljetnjem festivalu „Zenica Summer Fest“.

Nakon susreta sa gradonačelnikom Kasumovićem, delegacija Općine Hunedoara i savjetnica u Ambasadi Rumunije u Bosni i Hercegovini Mariana Pacuretu posjetili su Zeničku razvojnu agenciju ZEDA, a direktor Agencije Senad Pašalić ih je upoznao s aktuelnim i planiranim aktivnostima. Potom su zajedno posjetili Laboratoriju za ispitivanje sigurnosti proizvoda - LIND, koja djeluje u okviru Agencije ZEDA i opremljena je savremenim mašinama i dodatnom opremom za ispitivanje.

Načelnik Općine Hunedoara pozvao je gradonačelnika Zenice u uzvratnu posjetu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti