Roshel Senator

Potpisani ugovori s firmom "KM Trade": MUP KS čeka oklopna vozila od 3,8 miliona KM

30.10.2023. 09:46 / Izvor: Avaz.ba
oklopno vozilo

Prema ugovoru, kompanija "KM Trade" se obavezala da će vozila za specijalne namjene biti isporučena u roku od 365 dana.

Uprava policije MUP-a KS, s Fatmirom Hajdarevićem na čelu, nedavno imenovanim komesarom, potpisala je 16. juna ove godine ugovor s firmom “KM Trade” o nabavci vozila za specijalne namjene za potrebe Uprave policije (oklopni transporteri za ljudstvo), javlja Avaz.ba. 

Specijalne namjene

Radi se o ugovoru teškom 3,8 miliona KM s uračunatim PDV-om. Inače, ugovor bez PDV-a, koji je Hajdarević potpisao s vlasnikom firme “KM Trade” Nihadom Mašićem, iznosi 3,2 miliona KM. 

Prema ugovoru, kompanija “KM Trade” se obavezala da će vozila za specijalne namjene biti isporučena u roku od 365 dana od dana potpisivanja ugovora.

Za ovaj posao je, osim “KM Trade”, bila zainteresirana i firma "Danials" Tešanj, ali je njihova ponuda odbijena kao nevažeća.

Prema dokumentaciji, radi se o kanadskim vozilima marke Roshel Senator.

Međutim, zanimljivo je da je Uprava policije KS u junu dobila već jedno vozilo za specijalnu namjenu, vodeni top s balističkom opremom. Ovo vozilo koštalo je budžetske korisnike u KS, s PDV-om, 988.650 KM.

Pjena i suzavac

Oprema vozila uključuje vodeni top s pokretom od 360 stepeni, koji može izbacivati vodu, pjenu, suzavac i mješavinu boja pod visokim pritiskom. Ovo vozilo je već u pogonu. Većinom je angažirano na nogometnim utakmicama.

S druge strane, policija u Sarajevu i dalje čeka na nove policijske uniforme i kamere, ali i bolju opremu na radu.

Specijalne operacije

Specijalna jedinica Federalne uprave policije (FUP) dobila je prošle sedmice novo oklopno vozilo Roshel Senator APC.

Roshel Senator APC koristi se u policijske svrhe, a glavne uloge vozila su patrolne i izviđačke misije, komandovanje, transport i podrška jedinicama za specijalne operacije, antiterorističke operacije i specijalne akcije u različitim vremenskim uvjetima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti