Sindikat radnika u zdravstvu u KS: Kantonalnu vladu gledamo isključivo kao poslodavca

30.10.2023. 12:28 / Izvor: Akta.ba
zdravsttvo

Naglašavaju da će "bez obzira ko bude ministar zdravstva Kantona Sarajevo, kao i dosad djelovati sindikalno, bez političkih utjecaja i pritisaka".

Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo navodi u saopćenju da je njihov interes da rekonstrukcija Vlade Kantona Sarajevo bude završena što prije, poručivši da se nikad nisu i neće baviti politikom, politikanstvom i političkim izborima, kao ni prognozom ko bi mogao ili trebalo da bude premijer ili ministar za bilo koji od resora u Vladi, tako ni ministar zdravstva Kantona Sarajevo.

"Vladu Kantona Sarajevo gledamo isključivo kao poslodavca, s kojim vodimo kolektivne pregovore i nastojimo postići što bolja rješenja u vezi radnog, ekonomskog i socijalnog statusa naših članova, ne kao političku opciju. Ne zanima nas koga će politika postaviti na poziciju ministra zdravstva Kantona Sarajevo. Bitno nam je da ta osoba bude spremna raditi na rješavanju brojnih (godinama nagomilanih) problema u oblasti zdravstva, kako sa aspekta radnika kao pružaoca usluga u oblasti zdravstva, tako i sa aspekta sugrađana kao eventualnih korisnika naših usluga", navodi Sindikat u saopćenju za javnost. 

Naglašavaju da će 'bez obzira ko bude ministar zdravstva Kantona Sarajevo, kao i dosad djelovati sindikalno, bez političkih utjecaja i pritisaka'.

"To znači da ćemo od Vlade Kantona Sarajevo očekivati i tražiti da nam, u svom radu, isporuči najbolje rezultate. Ograđujemo se, od bilo kakvih, aktivnosti koje imaju za cilj mješanje u rad zakonodavne i izvršne vlasti. Ističemo da nam je u interesu da Vlada Kantona Sarajevo bude formirana što prije, zbog nesmetanog funkcionisanja Kantona Sarajevo ali i zbog realizacije obaveza koje smo preuzeli potpisivanjem izmjena i dopuna kolektivnih ugovora u oblasti zdravstva, a za realizaciju je ostalo još dva mjeseca", saopćeno je iz Sindikata. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti