IZABRANI KORISNICI

Ministarstvo za privredu BPK Goražde sa 20.000 KM sufinansira projekte razvoja turizma

31.10.2023. 09:10 / Izvor: Akta.ba
goražde

Resorno ministarstvo izdvojit će 20.000 KM za sufinansiranje pet projekata udruženja odabranih putem javnog poziva.

Ministar za privredu Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Zijad Briga jučer je potpisao ugovore s korisnicima sredstava po programu razvoja turizma u BPK za 2023. godinu.

Resorno ministarstvo izdvojit će 20.000 KM za sufinansiranje pet projekata udruženja odabranih putem javnog poziva, a koja se u skladu sa svojim statutom bave turizmom i kroz program rada imaju u planu realizaciju projekata u ovoj oblasti.

Sredstva u rasponu od od 3.000 do 5.000 KM dodijeljena su goraždanskim udruženjima, za ekologiju i rekreaciju "Val“, "Puls mladih“, za promociju i razvoj brdskog biciklizma - "Natureriders“, Udruženju za obilježavanje značajnih datuma, događaja i ličnosti iz OO rata i unaprijeđenje kulturno-histrorijskog turizma "Vitezovi Drine“ te Udruženju "Volonterski servis mladih“.

Resorni ministar Zijad Briga naglasio je da je cilj ministarstva u čijem resoru je i sektor turizma, intenzivnije razvijati turističku ponudu na području kantona koji, kako je kazao, raspolaže velikim turističkim potencijalima.

"Ova udruženja su ispunila zahtjevane kriterije i uslove, a prilikom ocjene aplikacija u obzir su uzeti i rezultati ranije realizovanih projekata, koji su, mogu slobodno reći, impresivni. U narednoj godini planiramo još veću podršku ovim, ali i drugim udruženjima, koja kroz svoj rad postižu određene rezultate u implementaciji projekata, onako kako to od njih očekuju lokalne zajednice", kazao je ministar Briga.  

Jedno od udruženja koje uspješno implementira značajne projekte za razvoj turizma na prostoru BPK Goražde je Udruženje za ekologiju i rekreaciju "Val“, koje planira realizovati projekt "Ekoturistička ponuda na izletištu Sadba“ kako bi se stvorili preduslovi za proširenje kapaciteta za razvoj turističkih sadržaja na ovom lokalitetu.

"Planiramo proširiti kapacitete za implementaciju budućih projekata, a to je uz izradu novih bungalova, uređenje terena za mali fudbal, te postavljanje solarnih panela kako bi se izletište moglo osvijetliti", naglašava predsjednik udruženja Adnan Tataragić.

"Volonterski servis mladih“ Goražde, po uzoru na druge gradove, planira realizovati projekt "Sajamske kućice“.

"Plan udruženja je napraviti pet montažno-demontažnih sajamskih kućica, koje će biti korištene prilikom predstavljanja proizvoda na manifestacijama u našem kantonu, a između ostalih moći će ih koristiti i Turistička organizacija BPK Goražde. Njihova izrada planirana je do početka novogodišnjih praznika", kazao je predsjednik udruženja Dženis Ćulov.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti