People in Need

Inovativni pilot projekat sistema ranog upozoravanja na požare pokrenut u Jablanici

31.10.2023. 11:52 / Izvor: Akta.ba
požari

People in Need (PIN) i opština Jablanica najavili pokretanje revolucionarnog pilot projekta za unapređenje prevencije šumskih požara.

People in Need (PIN) i opština Jablanica u Bosni i Hercegovini najavili su potpisivanje Memoranduma o razumijevanju (MoR) za pokretanje revolucionarnog pilot projekta usmjerenog na unapređenje prevencije šumskih požara i pravovremenog reagovanja u regionu. Ova saradnja označava značajan korak ka klimatskoj adaptaciji i smanjenju rizika u području koje je sve više pogođeno uticajima klimatskih promjena.

U okviru pilot projekta implementirat će se napredni sistem ranog upozoravanja, koji radi na principu korištenja mreže visokotehnoloških senzora predviđenih da detektuju potencijalne izvore požara u ranoj fazi. Ovaj sistem, u kombinaciji sa dronom i dodatnom kamerom visoke rezolucije, čini jedinstven sistem kreiran da spriječi širenje šumskih požara, čuvajući živote, imovinu i prirodne resurse.

Bosna i Hercegovina je svjedok sve većeg broja šumskih požara, posebno u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, s povećanjem broja požara sa četiri u 2013. na dvanaest u 2023. godini. Izazovi u suzbijanju ovih požara uključuju neadekvatnu i zastarjelu opremu, nedovoljno osoblja, otežan pristup ugroženim područjima, kasno otkrivanje požara i nedostatak vode. Šumski požari značajno doprinose globalnoj emisiji ugljika, čineći do 20% ukupne godišnje emisije.

Globalni direktor Odjela za pomoć i razvoj PIN-a, Jan Mrkvička, istakao je hitnost sprovođenja projekta, navodeći sljedeće: "Klimatske promjene nisu daleka prijetnja; to se dešava u ovom trenutku i utiče na naše zajednice. Ovaj inovativni sistem ranog upozoravanja je ključna investicija u našu kolektivnu sigurnost i zaštitu životne sredine. Posvećeni smo multipliciranju ovog rješenja kako bismo stvorili otporne zajednice sposobne da se suoče s izazovima koje donose klimatske promjene."

Načelnik Jablanice je izrazio zahvalnost i optimizam u vezi sa projektom: "Partnerstvo sa PIN-om svjedoči našoj posvećenosti povećanju sigurnosti i dobrobiti naših građana, kao i očuvanju naših šuma i okoliša za generacije koje dolaze. Ovaj pilot projekat je korak naprijed u našim nastojanjima da brzo i efikasno odgovorimo na pojavu šumskih požara, jedne od najozbiljnijih prijetnji u našem regionu, pogoršanom usljed klimatskih promjena. Zajedno postavljamo temelje za sigurniju i otporniju Jablanicu."

Sistem ranog upozorenja radi na principu korištenja mreže detektora dima, povezanih sa ‘Cloud’ sistemom, pružajući napredna upozorenja i omogućavajući brz odgovor na potencijalne šumske požare. Senzori sistema mogu otkriti dim u roku od nekoliko minuta, omogućavajući trenutnu akciju kako bi se spriječilo širenje požara.

Inicijativa također uključuje sveobuhvatnu kampanju podizanja svijesti javnosti, koristeći softver RapidPro za slanje prilagođenih poruka putem SMS-a i popularnih aplikacija za razmjenu poruka, edukaciju zajednice o rizicima od šumskih požara i preventivnim mjerama, kao i upozoravanje u slučaju opasnosti od požara.

Pilot projekat u Jablanici služi kao potencijalni model za prevenciju šumskih požara i prilagođavanje klimatskim promjenama, ne samo za lokalnu zajednicu već i za cijeli region. Nakon uspješne implementacije, ovaj inovativni sistem ranog upozoravanja mogao bi se proširiti i replicirati, značajno doprinoseći nacionalnim i regionalnim Strategijama za smanjenje rizika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti