Faruk i Nataša Tandir razvili porodični biznis

Profesori iz Sarajeva dizajniraju namještaj: Naša težnja je da inspirišemo druge

02.11.2023. 11:03 / Izvor: Akta.ba
Tanfar
OTVORI GALERIJU

Spremnost na učenje navela je dvoje profesora, Nataša i Faruk Tandir, iz Sarajeva da se počnu baviti dizajnom namještaja.

Za profesorsku profesiju je karakteristično stalno učenje, istraživanje i implementacija nečeg novog. Spremnost na nešto novo veoma je važna u današnje vrijeme koje je brzo i nameće stalne promjene.

Spremnost na učenje navela je dvoje profesora, Nataša i Faruk Tandir, iz Sarajeva da se počnu baviti dizajnom namještaja. Faruk je zaposlen na veterinarskom fakultetu, a Nataša na ekonomskom fakultetu Internacionalnog Burch univerziteta.

"Nije nešto što smo planirali i kada se vratim godinama unazad, ne bih nikada rekla da ćemo se time baviti“, priča nam Nataša.

Iskustvo se gradilo nekoliko godina unazad iz potrebe da urede  svoj stambeni prostor i da ga usklade sa svojim potrebama i željama. Dizajnirali su i napravili svoju kuhinju, spavaću i dječju sobu pa čak i kupatilo. Uz praksu i učenje je, prvenstveno Faruk, razvio svoj hobi. 

"Naša rješenja u pogledu namještaja koji je dizajniran i rađen po mjeri se dopao članovima šire porodice i prijateljima, te su i oni željeli sličan dizajn i izradu. Preporuke i kvalitetan rad su doveli do situacije da hobi preraste u dodatni posao i tada je trebalo donijeti odluku da li smanjiti obim posla ili nastaviti priču uz ozbiljniji pristup", kazala je.

Odlučili su se da razvijaju ozbiljnu poslovnu priču, te je Tanfar Dizajn danas registrovana obrtnička djelatnost koja i zapošljava radnike.

"Sve se razvilo iz hobija koji je rezultat kreativnosti, predanog rada i potrebe da se nešto radi rukama, uz veliku satisfakciju kada znate da radite nešto korisno, nekom pomognete i oplemenite njihov životni prostor", naglašava profesorica.

Nataša Tandir

Nataša Tandir

Kreiraju rješenje sa klijentima

Njihov posao je kreiranje zajedničkog rješenja sa klijentom koji oprema ili renovira stan, kuću ili poslovni prostor.

"Mi nudimo kompletan projekat, od dizajna, izbora i nabavke materijala, izrade, isporuke i montaže pločastog namještaja. Tu spadaju kompletne kuhinje, kreveti, plakari, police, stolovi za sve vrste soba, kao i kupatilski namještaj", pojasnila je.

Jedan kvalitetno urađen posao vodi do dva nova posla. Stoga se obim njihovog posla svakim danom uvećava iako je tržište veoma konkurentno.

"Naši klijenti su osobe koje su se uvjerile u kvalitet našeg rada i korišćenih materijala. To su prijatelji prijatelja koji su najbolja preporuka i koji nas nesebično promovišu", istakla je.

namjestaj

Njihov porodični biznis je vođen misijom dizajna i proizvodnje namještaja koji ne samo da poboljšava udobnost i stil domova njihovih kupaca, već i utjelovljuje vrijednosti koje su im važne i drage.

"Sa naših četvoro djece koji su u centru svega što radimo, naša misija je da stvorimo nasljeđe predanog rada, kreativnosti i zajedništva. Posvećeni smo dizajnu i proizvodnji namještaja koji nije samo estetski ugodan, već i siguran, izdržljiv i održiv, odražavajući istu brigu i pažnju koju pružamo vlastitoj porodici", naglasila je vlasnica Tanfar dizajna.

Žele da podstaknu osjećaj topline, kreativnosti i porodične povezanosti u svakom komadu koji naprave. Ovu posvećenost proširuju i na njihovu zajednicu promovišući pristup poslu koji je fokusiran na porodicu.

"Naša težnja je da inspirišemo druge da stvore okruženje puno ljubavi, posvećenosti, baš kao što to činimo za svoju porodicu.", kazala je.

nataša

Porodica Tandir

Vrhunski kvalitet uz pristupačnu cijenu

Uz originalan dizajn prilagođen kupcima porodica Tandir se trudi da svojim kupcima ponudi i pristupačnu cijenu.

"Najveći izazov je da se odgovori na zahtjeve kupaca tako da završen projekat bude baš ono što su oni zamislili i u roku koji njima odgovara. A mi se tu stvarno prilagođavamo, stavljajući se u poziciju kao da radimo sebi, a ne za nekog drugog", ispričala nam je.

Do skoro nisu mnogo planirali. Radili su na svom hobiju kada se vrate sa posla. Međutim, sada kada imaju registrovanu firmu, postoje stalne obaveze, veća odgovornost i namjera da se posao razvija kvalitetno i sigurno.

"Pravimo poslovne planove, pratimo ugovorene poslove i promovišemo se.  I dalje najviše poslova generišemo putem preporuka zadovoljnih klijenata. Planiramo da zaposlimo još ljudi jer je posla sve više, a vremena malo. Želimo da razvijemo poslovanje i obezbjedimo posao za različite struke, npr. arhitekte, radnike na izradi i montaži, osobu koja će voditi marketing...", kazala je Nataša.

tandir

Svoje uspjehe prvenstveno dijele sa svojom djecom i trude se da ih zainteresuju za neki aspekt ovog posla. Kako kaže bar da su svjesni da predanost, rad i kvalitet ipak nešto znače.

"Želimo da im pružimo mogućnost da „rašire svoja krila“ ali se nadamo da će vidjeti svoju budućnost u našoj zemlji“, poručila je Nataša.

Natašin i Farukov primjer nam je pokazao da ne treba da zanemarujemo svoje hobije i stalno učenje, jer nam ono može ponuditi bolju budućnost u našoj zemlji.ž

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti