diVision Agro

I poljoprivreda može biti moderna: Inovativnim rješenjima do manjih troškova proizvodnje

03.11.2023. 11:00 / Izvor: Akta.ba
division

Poljoprivreda može biti jako moderna, posebno kada se uključi i digitalna tehnologija.

Poljoprivreda može biti jako moderna, posebno kada se uključi i digitalna tehnologija, savremena softverska rješenja, upotreba dronova i agrometeoroloških stanica.

Kompanija diVision Agro d.o.o. Sarajevo upravo bh. poljoprivrednicima pruža takve usluge.

"Naša firma je prvenstveno nastala na ideji da bh. poljoprivrednicima ponudimo inovativna rješenja koja će služiti za prelazak na smart ili preciznu poljoprivredu. Nešto što smo dizajnirali ili kreirali jeste softver, odnosno online platforma "AgroMonitor" koja upravo to nudi našim poljoprivrednicima, nije velike cijene već je prilagođena njihovom budžetu", kazao je Merim Halilović, iz kompanije diVision Agro za portal Akta.ba.

MERIM

AgroMonitor nudi različite softverske alate neophodne za analiziranje klimatskih, pedoških, prostornih, organizacionih i socioloških podataka. Kao i alate za samoprikupljanje, pohranjivanje prezentovanje istih preko interaktivnih mapa, tabela i grafikona jednostavnih za tumačenje i daljnje analize.

"AgroMonitor poljoprivrednim proizvođačima nudi brz i jednostavan pristup informacijama o specifičnim agro-ekološkim i proizvodnim uslovima. Preko uređaja koji je spojen na smart telefon može se pratiti kada i u kojoj mjeri navodnjavati poljoprivredne kulture, imati informacije o vremenskim uvjetima, pratiti pojave bolesti, kada primijeniti insekticide, a tu je i program đubrenja za preko 1000 različitih poljoprivrednih kultura", pojasnio je Merim.

 Uvođenjem precizne poljoprivrede se postiže značajno smanjenje potrošnje pesticida, ovo je značajno sa financijskog i ekološkog aspekta.

"Također nudimo usluge droniranja, odnosno agroekološkog droniranja samih polja i parcela, te kultura koje se uzgajaju i tako dobijamo snimke koje možemo da implementiramo na našu online platformu tako da bi poljoprivrednik imao što bolji uvid i da mu AgroMonitor bude alat kojim će donositi odluke u proizvodnji", rekao je Merim.

dron

Iako uvođenje ovih smart rješenja u poljoprivredu, olakšava rad samim poljoprivrednicima, mnogi od njih ipak nisu zainteresovani za korištenje.

" Kad uzmemo godišnju strukturu godina, odnosno koliko godina imaju poljoprivrednici vidimo da je uglavnom riječ o starijoj populaciji i to je najveći problem zbog kojeg bh. poljoprivrednici nisu u dovoljnoj mjeri osviješteni, kao ni zainteresovani za digitalna rješenja", mišljenja je Merim.

Međutim, kako naglašava, klijenti koji su se odlučili za korištenje njihovih usluga su jako zadovoljni, jer su im upravo ova digitalna rješenja pomogla da smanje troškove proizvodnje što je danas jako bitno uslijed velikih poskupljenja.

Kompanija diVision Agro d.o.o. se nalazi na ovogodišnjem Sajmu privrede u Skenderiji i tamo će posjetiocima pružiti više informacija o njihovim uslugama, kao i prednostima korištenja istih.

E.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti