JEDNOSTAVNIJE OSNIVANJE OBRTA

Travnik postaje prvi "Digital Tax Free City" u Bosni i Hercegovini

03.11.2023. 11:21 / Izvor: Akta.ba
travnik

Travnik postaje prvi "Digital Tax Free City" u BiH, što predstavlja plan Općine Travnik za modernizaciju i pojednostavljenje procesa osnivanja obrta.

Travnik će uskoro postati prvi "Digital Tax Free City" u Bosni i Hercegovini, što predstavlja sveobuhvatan plan Općine Travnik za modernizaciju i pojednostavljenje procesa osnivanja obrta na području općine Travnik, istaknuto je u petak u Travniku tijekom predstavljanja projekta ''Travnik - Digital Tax-Free City (DTC)".

Općina Travnik ima namjeru kroz realizaciju navedenog projekta ostvariti svoju viziju digitalno naprednog grada koji pruža potrebnu podršku i poticaje za razvoj poduzetništva te stvaranje održivog i prosperitetnog okruženja za sve svoje stanovnike.

Načelnik Travnika Kenan Dautović naglasio je kako putem prilagođene online platforme za podnošenje zahtjeva za registraciju obrta, Općina teži ka smanjenju administrativnih barijera i omogućavanju jednostavnije I efikasnije registracije obrtnika.

''Građanima ćemo ponuditi jednostavnu platformu koja će omogućiti elektronsko podnošenje zahtjeva i praćenje procesa obrade, što će uvelike olakšati rad lokalne uprave, ubrzati postupke i omogućiti potencijalnim poduzetnicima lakši pristup tržištu'', kazao je Dautović.

Dodao je kako je kao jedan od važnih koraka u okviru projekta Općina Travnik u suradnji s Općinskim vijećem već realizirala, na nedavno održanoj sjednici, donošenjem odluke o ukidanju taksi na osnivanje obrta, kako bi se osigurala pravna valjanost i provedivost.

Kako je rečeno na konferenciji, koncept "DTC" će biti javno dostupan od 15. novembra ove godine, te će kroz inovativan pristup omogućiti građanima da besplatno registriraju obrt digitalnim putem, čime se otvaraju brojne mogućnosti za ubrzani lokalni ekonomski razvoj.

Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić je kazao da će ova inicijativa značajno pojednostaviti proces registracije obrta, uštedjeti vrijeme i sredstva, te potaknuti novi poslovni entuzijazam među građanima, kao i da se očekuje povećanje broja registriranih obrta i rasta zapošljavanja.

''Vjerujem da će 'DTC' postati model i za druge gradove, te da će potaknuti inovacije i rast u našoj državi. Sretan sam što sam danas ovdje da podržim ovaj značajan korak prema digitalnoj transformaciji Travnika, jer Travnik zaslužuje da digitalna revolucija krene upravo iz njega", poručio je Hadžić, saopćeno je iz Općine Travnik.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti