Oko 150 kamera na različitim lokacijama

Obračun sa kriminalcima: Sarajevo će biti pokriveno kamerama

04.11.2023. 10:45 / Izvor: N1
kamera

Instaliranjem oko 150 kamera na različitim lokacijama u Sarajevu, u naredne dvije godine, sarajevska policija brže će dolaziti do kriminalaca.

Instaliranjem oko 150 kamera na različitim lokacijama u Sarajevu, u naredne dvije godine, sarajevska policija brže će dolaziti do kriminalaca, ali i prekršilaca u saobraćaju. Skratiće se vrijeme pronalaska, identifikacije i hapšenja.

Prije četiri godine svi ulazi i izlazi u Sarajevu pokriveni su video nadzorom, od tada se postavljaju dodatne nadzorne kamere u KS. Preko milion maraka odobreno je za nabavku novih analitičkih kamera.

“Postavljamo analitičke kamere i planiramo da to bude jedna značajna brojka. Oko 150 analitičkih kamera, na mjestima na kojima to naši stručnjaci predvide. Svakako je to jedan od glavnih prioriteta u našem radu. Također, usko je povezan sa projektom izgradnje nove zgrade MUP-a KS.” ističe Admir Katica, Ministar unutrašnjih poslova KS.

Projekat izgradnje nove zgrade MUP-a KS podrazumijeva i kreiranje jednog modernog Operativnog centra koji bi trebao biti završen u naredne dvije,tri godine i značit će sveobuhvatan pristup problemu kriminaliteta na području KS, kaže Katica.

Stučnjak za sigurnost Dizdarević naglašava da je važno da se radi strateški i da sve kamere budu povezane u jedan Operativni centar.

“Iako naravno kada govorimo o identifikaciji putem pudem video nadzora on je uvijek diskutabilan u procesnom smislu ali naravno savremena kriminalistika, osobito silogistička kriminalistika, iznalazi u tom pogledu metode za utvrđivanje identiteta.” navodi Sandi Dizdarević, kriminolog i stručnjak za sigurnost

“Ti softveri možda bi bolje mogli reći stručnjaci iz ove oblasti svakako nude osnovne informacije kriminalističkim službenicima o osobama koje se kreću. Vidjet ćemo koliko ćemo moći napredan sistem iskoristiti, u tom smislu ja bih zaista dao stručnjacima da odgovore na to pitanje, ali moj zahtjev jeste da bude moderan sistem.” naglašava ministar unutrašnjih poslova KS.

Dok se čeka moderan sistem u glavnom bh. gradu, sa skoro duplo više kamera pokrivena je Banjaluka. Pojačavanje video nadzora krenulo je od misterioznog ubistva dvadestjednogodišnjeg Davida Dragičevića. Pravosuđe još nije riješilo ovaj slučaj, potencijalna hapšenja najavljuju se u narednim danima.

 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti